RASTE INFLACIJA U SAD: Dostignut najviši nivo od 1992. godine

Tanjug

25. 06. 2021. u 21:11

BAZNA inflacija u SAD-u, ključni indikator koji Federalne rezerve (FED) koriste pri odlučivanju o monetarnoj politici, porasla je u maju za 3,4 posto međugodišnje, što je njen najviši nivo od 1992. godine, izvestilo je danas Ministarstvo trgovine.

РАСТЕ ИНФЛАЦИЈА У САД: Достигнут највиши ниво од 1992. године

Foto: Free Images Pixabay

U odnosu na april, bazna inflacija potrošačkih cena proizvoda i usluga za ličnu potrošnju povećala se u maju za 0,5 procenata, prenosi CNBC.

Opšta inflacija, koja uključuje i volatilne cene hrane i energije, zabeležila je u maju rast od 3,9 odsto međugodišnje i od 0,4 procenta na mesečnom nivou.

Rastu inflacije su najviše doprinele cene energije, koje su skočile za 27,4 posto, dok su cene hrane napredovale za samo 0,4 procenta.

Iako bi ovi pokazatelji mogli da povećaju stah od daljeg ubrzanja inflacije, zvaničnici FED-a i dalje insistiraju na tome da je trenutna situacija privremena i da će se stopa inflacije verovatno smanjiti kako se uslovi života budu vraćali u normalu.

Na nagli rast potrošačkih cena uticao je splet faktora, uključujući poremećaje u lancu snabdevanja u uslovima eskalirajuće potražnjue nakon ponovnog otvaranja ekonomije. Pored toga, treba imati u vidu i nisku uporednu bazu, odnosno činjenicu da su u istom mesecu prošle godine u SAD na snazi bile korona mere ograničenja koje su blokirale i život i veći deo ekonomije.

Prema zasebnom saopštenju američke vlade, potrošnja stanovništva je u maju stagnirala, dok su lični prihodi opali za 2,0 posto. Stopa štednje građana iznosila je 12,4 procenta, što je pad u odnosu na 14,5 procenata u aprilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)