EVROPA JE DOŽIVELA DEBAKL: Romana Jerković - Hrvatska treba da nabavi ruske vakcine

Tanjug

03. 03. 2021. u 10:23

HRVATSKA evroparlamentarka Romana Jerković izjavila je danas da je solidarno rešenje nabavke vakcina Evropske komisije doživelo debakl, da zvanični Zagreb treba da nabave rusku vakcinu i da vlada ne sme da dozvoli da pravo farmakoloških kompanija na dobit bude ispred pava građana na zdravlje.

ЕВРОПА ЈЕ ДОЖИВЕЛА ДЕБАКЛ: Романа Јерковић - Хрватска треба да набави руске вакцине

Foto AP

Jerković je istakla:

- Zajedničko i solidarno rešenje, koje je mutila Evropska komisija, zapravo je bilo dobro, doživelo je svoj debakl, ali činilo se u jednom trenutku da nema alternativu, ne samo zato što bi vakcina bila distribuirana na solidaran način, nego zato što je to dugoročno strateški najlogičnije rešenje - rekla je Jerković.

Dodala je da virus ne poznaje granice i iluzija je, kaže, da se na taj način može rešiti problem s kojim smo svi suočeni.

- Ovo je bitka u kojoj nema jedan ili dva pobednika, ili smo svi pobednici ili smo svi gubitnici - rekla je Jerković.

Da Hrvatska danas, kazala je, ima Imunološki zavod, ne bismo se našli u ovoj situaciji, ne bismo bili uvoznici, nego izvoznici vakcina i bili bismo u bitno drugačijoj poziciji.

- Dogodio se veliki debakl, Evropska komisija se pokazala kao katastrofalan pregovarač, premalo se razmišljalo o proizvodnji, količinama, sigurnosti distribucije vakcina. Zvuči neverojatno da se Evropska komisija nije ni na koji način obezbedila. Ursula fon der Lajen je preuzela odgovornost, ali što imamo od toga - upitala je Jerković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!