U SKOPLJU STRAHUJU OD SOFIJE: Zoran Zaev između dodvoravanja Bugarskoj i velikog nezadovoljstva zemljaka

M. Stančić/Stalni dopisnik iz Skoplja

30. 11. 2020. u 11:16

PREMIJER Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je on Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu, čime je odgovorio na izjavu bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova da je on Bugarin kome "sporo radi pamet".

У СКОПЉУ СТРАХУЈУ ОД СОФИЈЕ: Зоран Заев између додворавања Бугарској и великог незадовољства земљака

Foto Tanjug

"Ja sam Makedonac koji govori makedonski jezik, priznat u celom svetu. Karakačanov je Bugarin koji govori bugarski jezik, priznat u celom svetu", napisao je Zaev na "Fejsbuku" reagujući na izjavu Karakačanova povodom intervjua Zaeva za bugarsku agenciju BgNes.

Zaev je dodao da etnička i identitetska razlika nije jedina razlika između njih, već da je važnija i ozbiljnija razlika u tome kako gledaju na svet.

On je dodao da od naroda očekuje korak ka prijateljstvu, a ne govor mržnje.

"Dosta je bilo mržnje", zaključio je Zaev na "Fejsbuku".

Karakačanov je nazvao Zaeva Bugarinom kome "sporo radi pamet" nakon što je makedonski premijer u intervjuu za bugarsku agenciju izneo tvrdnje da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, od koje su proizašli i makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

Zoran Zaev, Foto Tanjug

Karakačanov je na to rekao da nije reč o zajedničkoj istoriji, već o bugarskoj istoriji do 1944. godine. Ministar odbrane Bugarske pripada struji u ovoj zemlji koja smatra da su posle Drugog svetskog rata u Makedoniji, u vreme Jugoslavije, u kojoj je bila jedna od šest republika, veštački stvoreni i makedonska nacija i makedonski jezik.

Osporavanje Mickoskog

Iz Zaevljevog SDSM su odlučno negirali tvrdnje Mickoskog, uz ocenu da on "u svojoj histeriji vređa građane, Makedonce, bez srama i histerično proglašavajući čitav makedonski narod za - histeričan". Najave nekakvih blokada države "je jedina želja gubitnika Mickoskog da zakoči državu, da zakoči napredak, članstvo u EU", navodi se u saopštenju vladajućeg SDSM.

Inače, izjave Zorana Zaeva u subotu uveče na centralni trg u Skoplju izvele su hiljade građana. Lider makedonske opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski na protestu je otkrio da da poseduje informacije po kojima se "ovog vikenda rasparčava Makedonija u Sofiji i pregovara o budućnosti našeg identiteta".

- Da ne dozvolimo i od sutra pažljivo da blokiramo Makedoniju svakog narednog dana, da ne dozvolimo ovi ljudi da nam prodaju veru, naciju i kožu. Oni su odavno prodali svoj gen đavolu - poručio je Mickoski na antivladinom protestu. Dominirale su parole: "Ostavka Zaeva, sloboda narodu", "Protest sada, da ne bude kasno".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024