ISTORISKI KORENI MODNOG ŠIKA: Tribina "Beograd za početnike" o oblačenju od vinčanske civilizacije do naših dana

V.V.S.

11. 06. 2024. u 12:11

JESTE li znali da je Beograd bio kolevka evropske mode u praistoriji?! Pre skoro 7.000 godina drevna vinčanska civilizacija ovde je "šetala" u dvodelnim lanenim kompletima sa "V" izrezom, mini suknjama i dokolenicama, koje nosimo i danas, verovali ili ne. S obzirom na hiljadugodišnje, praistorijske predispozicije Beograda za teranjem mode, nova tribina "Beograda za početnike" kreće u istorijsku potragu za korenima beogradskog šika kroz vekove.

ИСТОРИСКИ КОРЕНИ МОДНОГ ШИКА: Трибина Београд за почетнике о облачењу од винчанске цивилизације до наших дана

foto promo

O ovim zanimljivostima govoriće istoričarka umetnosti Bojana Popović, muzejska savetnica Muzeja primenjene umetnosti, koja se modom profesionalno bavila i istraživala je - u petak 14.juna na tribini "Beograd za početnike" u Galeriji 73.

Kako se navodi, jedna beleška iz 19. veka kaže da je "Beograd poslednji bazar Carigrada i prvi magazin Beča prema istoku". Zato će na tribini biti reči kada i kako su Beograđani počeli da prihvataju evropsku, prvenstveno parisku modu, pa i ko im je u tome pomogao.Čuće se i kada i gde je otvorena prva robna kuća u Beogradu, zašto se govorilo da se u Beogradu otvaraju kišobrani kada u Parizu pada kiša...

Moderatorka programa je Smiljana Popov, autorka tv serijala "Beograd za početnike" i "Srbija za početnike"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI I TADIĆ, LICEM U LICE: Evo šta se desilo na treningu fudbalske reprezentacije Srbije! (VIDEO)