EKSPERT TVRDI: BRIKS valuta mogla bi da bude stabilna alternativa dolaru

Novosti online

24. 08. 2023. u 18:46

GLOBALNI finansijski sistem zasnovan na dolaru počiva na živom pesku, ocenjuje ekspert za ekonomiju i tržišta Kris Hart, izvršni direktor Impakt grupe.

ЕКСПЕРТ ТВРДИ: БРИКС валута могла би да буде стабилна алтернатива долару

Foto Shutterstock

Koristimo dolar jer alternative za sada nemamo, ali bi BRIKS valuta podržana zlatom mogla da bude ta alternativa budući da evro nije ispunio svoje potencijale.

Osvrnuvši se na Novu razvojnu banku (NRB), čija je šefica Dilma Rusef najavila proširenje, Hart kaže da banka BRIKS-a može da postane alternativa Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci jer ima podršku mnogo moćnih ekonomija, moćnijih od G7.

BRIKS banka postaje moćna institucija sa zlatom kao osnovom i lokalnim valutama kojima se trguje i tako smanjuju troškovi trgovine i povećava kapacitet ekonomija jer se uklanjaju rizici kao što su, na primer, kamatne stope u SAD, čija ekonomija već decenijama nije stabilna, rekao je on RT-u.

Trgovina među članicama BRIKS-a porasla je u proteklih pet godina na 422 milijarde dolara, a BRIKS banka je bila kanal za takve transakcije. Sa ulaskom novih članova, i u grupu i u banku, "težina" NRB će biti još veća jer će kroz ovog zajmodavca biti organizovana trgovina lokalnim valutama - ne dolarima, unutar grupe.

Kao što je ruski predsednik Vladimir Putin ranije rekao učesnicima samita, proces dedolarizacije se ubrzava.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)