POMOĆ PROIZVOĐAČIMA: Prvi agrobiznis inkubator osnovan u Sremskoj Mitrovici

S. Kostić

03. 10. 2022. u 06:47

PRVI Agrobiznis inkubator - sajam lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača, održan je za vikend u Sremskoj Mitrovici, a okupio je 33 učesnika.

ПОМОЋ ПРОИЗВОЂАЧИМА: Први агробизнис инкубатор основан у Сремској Митровици

U planu bespovratna sredstva za plasman robe, Foto

Srem je regija poznata po proizvodnji hrane, te je Sremska Mitrovica pravo mesto za osnivanje Agrobiznis inkubatora, rekao je Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta za koordinaciju praćenja ekonomskih aktivnosti u Vojvodini.

- Agrobiznis inkubator smo osnovali u Sremskoj Mitrovici, zbog toga što Srem sa svojim potencijalom prerađivača mleka, mesa, voća i povrća ima najširu osnovu za tu vrstu delatnosti. Ovde je centar, a svi drugi iz Vojvodine mogu da se obrate za pomoć - istakao je Ćurčić i napomenuo da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i privredu omogućiti bespovratna sredstva za pomoć pri plasmanu proizvoda.

Nedavno donet Zakon o socijalnom preduzetništvu pruža mogućnost da se konkuriše za određena sredstva, kazao je Ćurčić i precizirao da u novembru počinje njegova primena.

Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica pokrenut je sa ciljem podrške malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima, a njegova prva aktivnost je upravo održani sajam.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice, zahvalio je Pokrajinskoj vladi na inicijativi i naporima da baš ovaj grad dobije prvi Agrobiznis inkubator u našoj zemlji. On je dodao i da je ovde pre nekoliko godina pokrenut projekat "Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda".

- Taj projekat se nalazi u fazi brendiranja proizvoda koji ulaze u sastav korpe, a to je jedino moguće ako su svi proizvodi deklarisani i proizvedeni u objektima koji su registrovani za preradu mesa, mleka, voća, povrća, pa čak i žitarica. Grad će pomoći proizvođačima u prodaji, nastupu i plasmanu proizvoda na tržištu putem Turističkog info-centra, gde će oni biti ponuđeni - kaže Samardžić.

ZAJEDNIČKI NASTUP

CILj Agrobiznis inkubatora je da pruži pomoć i podršku poljoprivrednicima koji se bave ili žele da se bave prerađivačkim delatnostima kroz pomoć u zajedničkom nastupu na tržištu. U planu je učešće na ovakvim i sličnim sajmovima, ali i pružanje usluga u oblasti marketinga, konsaltinga...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju