DUPLIRANA PLAĆANJA PO HEKTARU: Zemljoradnici su u 2022. zbog energetske krize dobili dodatnu novčanu pomoć u vrednosti od 8.000 dinara

S. B.

01. 10. 2022. u 09:33

BUDžET je ove godine namenio 50,6 milijardi dinara za subvencije u poljoprivredi. Najznačajnija sredstva od 32,2 milijarde dinara odvojena su za direktna plaćanja, za IPARD je izdvojeno 6,4 milijarde, a kroz mere ruralnog razvoja - pet milijardi.

ДУПЛИРАНА ПЛАЋАЊА ПО ХЕКТАРУ: Земљорадници су у 2022. због енергетске кризе добили додатну новчану помоћ у вредности од 8.000 динара

Foto: Promo

Poljoprivredni proizvoćači svake, pa i ove godine, računaju na davanja po hektaru. Ovoga puta iznos je bio dupliran - 8.000 dinara po hektaru. Pored uobičajene subvencije, ukupno 313.000 gazdinstava dobilo je 125 miliona evra pomoći usled aktuelnog stanja na energetskom tržištu. To je uvećalo podršku za 100 odsto.

Obezbeđena je finansijska podrška poljoprivrednim proizvođačima suncokreta ovogodišnjeg roda kako bi im se obezbedio stabilan dohodak. S druge strane, osigurava se snadbevanje stanovništva i ublažavaju posledice rasta cena. Podrška za poljoprivrednog proizvođača utvrđuje se u iznosu do 7,8 dinara po kilogramu isporučene, prodate količine suncokreta roda 2022. godine. Pravo imaju firme ili preduzetnici koji se bave preradom, skladištenjem odnosno izvozom suncokreta. I to najviše za 200 tona.

Samo u drugom pozivu, u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2022. godini, zbog velike zainteresovanosti opredeljene su 1,2 milijarde dinara. Država novcem iz budžeta učestvuje u nnvesticijama i prihvatljivim troškovima koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne stočarske proizvodnje. Misli se pre svega na proizvodnju mleka i mesa, pčelarstva i akvakulture.

Foto Ž. Knežević

Stočari su mogli da konkurišu i za podsticaj za tov stoke. Za tov junadi se daje 15.000 dinara po grlu, za tov jagnjadi - 2.000 dinara po grlu, koliko se davalo i za tov jaradi. Ko tovi svinje, mogao je da dobije po 1.000 dinara za svaku. Sa najviše novca država pomaže tovu teladi. Za svako dodeljuje - 20.000 dinara.

Ministarstvo poljoprivrede podržava zemljoradnike da investiraju u imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura u 2022. godini. Podsticaji se utvrđuju u iznosu od polovine vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost. U područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, dodeljuje se 65 odsto ove vrednosti. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari je 800.000 dinara.

Foto: Free Images Pixabay

I MLINARIMA UPLATA

PROIZVOĐAČI brašna, koji su registrovani za obavljanje delatnosti mlinarstva, koji su isporučivali brašno u pakovanjima do pet kilograma tipa T-400 glatko i T-500, nalaze se na spisku korisnika subvencija. Iznos podrške utvrđen je po proporcionalnom sistemu u odnosu na ukupan broj podnosilaca zahteva. Ukupno je bilo raspoloživo 160 miliona dinara.

 

PO KOŠNICI 800 DINARA

PČELARI su ove godine mogli da konkurišu za "podsticaje po košnici". Pravo na ovu podršku može se ostvariti za najmanje 20, a najviše 1.000 košnica. Država za svaku košnicu daje 800 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja