UVODE SE VAUČERI ZA HRANU, SMANJUJU SE RAČUNI: Kako se Evropa bori protiv vrtoglavih poskupljenja

Novosti online

04. 07. 2022. u 14:35

KAKO bi pomogle svojim građanima da prebrode aktuelnu krizu, države širom Evrope i našeg regiona su u poslednjih nekoliko meseci donele niz mera i uredbi.

УВОДЕ СЕ ВАУЧЕРИ ЗА ХРАНУ, СМАЊУЈУ СЕ РАЧУНИ: Како се Европа бори против вртоглавих поскупљења

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Nemačka Vlada je najavila jednokratne isplate dugo nezaposlenim građanima u iznosu od 200 evra. Francuska vaučere za hranu od 100 evra po domaćinstvu. Grcima u Atini se već mesečno odbija od računa za struju oko 40 evra, a Hrvatska ovih dana razmatra uvođenje vaučera za gorivo, piše Blic.

Zbog konstantnog rasta cena, prvenstveno energenata pa onda i svega ostalog, ceo svet je u potpunom haosu i neizvesnosti kuda sve ovo vodi i kada bi moglo da se konačno stabilizuje. Uprkos tome što su mnoge evropske zemlje godinama unazad izuzetno radile na jačanju svoje ekonomije, nema sumnje da u ovom trenutku zabrinutost zbog visoke stope inflacije i nepovoljnih stručnih predviđanja ni kod njih nije izostala.

Upravo zbog toga, neke zemlje prave sopstvene planove kako da pomognu svojim građanima da što bezbolnije prebrode ovaj izuzetno finansijski težak period za svačiji budžet. Tako dok neke kao pomoć daju jednokratne isplate, druge su se dosetile da ponude vaučere za hranu, a neke su bar jedan izvestan period zamrzle cene energenata i osnovnih prehrambenih proizvoda.

Srbija ograničava cene

Vlada Srbije je u četvrtak 30. 6. donela niz Uredbi o ograničenju koje se tiču cena gasa, goriva i osnovnih životnih namirnica sa ciljem smirivanja tržišta energije i zaštite građana i privrede od posledica sve viših cena.

Uredbom su tako ograničene, pored proizvođačkih, i cene za brašno, ulje i svinjsko meso - but, tako da ne prelaze nivo cena od 15. novembra 2021. godine.

Što se tiče ograničenja cena energenata, Vlada je produžila pređašnje ograničenje cena goriva i na čitav jul mesec. Što se gasa tiče, usvojena je Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

U Hrvatskoj vaučeri za gorivo

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je uvođenje vaučera za gorivo za, kako je rekao, najosetljivije grupe građana.

O cenama goriva će razgovarati danas.

- Nadam se da ćemo doneti rešenje za naše građane, ali i za male distributere - rekao je i spomenuo i vaučere koje će dobiti najosetljivije grupe građana.

Nemačka daje novac

Kako bi obuzdala poskupljenja, nemačka vlada reagovala je poreskim i carinskim olakšicama na fosilna goriva. Oni koji su dugo nezaposleni dobijaju jednokratnu pomoć od 200 evra, a dečji dodatak se povećava za 100 evra mesečno.

Nemački kancelar Olaf Šolc želi da jednokratnim isplatama učini podnošljivijim posledice inflacije za građane.

Foto: Tanjug

Na taj način se želi sprečiti tzv. spirala plata i cena koja nastaje kada potrošači nominalno imaju sve više novca za kupovinu iste količine robe, a time se uklanja ekonomski podsticaj za prilagođavanje potrošnje oskudnoj ponudi nastaloj zbog rasta cena.

Francuska najavila vaučere za hranu

Kako bi pomogla svojim građanima , Vlada Francuske je najavila da će domaćinstvima, koja spadaju u grupu onih sa niskim primanjima, dati "hitnu pomoć za hranu" u iznosu od 100 evra po domaćinstvu, i 50 evra po detetu. Ovu vrstu pomoći u Francuskoj bi trebalo da dobije 9 miliona domaćinstava.

Takođe, kako je najavio tamošnji ministar ekonomije Bruno le Mer, država će ograničiti i povećanje kirija za stanovanje na najviše 3,5 odsto godišnje.

U nacrtu ovog zakona se predlaže još nekoliko mera, između ostalih i povećanje penzija i porodičnih dodataka za četiri odsto.

Grčka smanjuje režije

Kako bi ublažila gubitak kupovne moći grčka vlada je obezbedila paket mera u iznosu od 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Atina je još prošle jeseni odlučila da uvede paušalne mesečne odbitke do 42 evra mesečno na privatne i poslovne račune za struju. Tim paušalnim iznosom vlada je zadržala podsticaj za uštedu električne energije. Osim toga, domaćinstva s niskim prihodima i manje firme imaju relativno više koristi.

Međutim, vlada je početkom godine promenila strategiju: firme su dobile sniženje cene od 65 evra po megavat-satu (MWh), a socijalno ugrožena domaćinstva za 180 evra po MWh.

Po istom principu, program rasterećuje i potrošače gasa.

Mađarska ograničila cene

Mađarski premijer Viktor Orban ograničio je visinu čitavog niza potrošačkih cena i to neposredno pre aprilskih izbora. Cene goriva zamrznuo je još prošle jeseni. Međutim, takve mere potpuno poništavaju ekonomski važan signal za potrošače: niko ne ograničava potrošnju, iako je robe sve manje.

Foto: Profimedia

Benzinske pumpe tako trpe zbog rasta nabavnih cena goriva. Subvencija u protivvrednosti od pet evrocenti po litru je, prema tvrdnjama industrijskih udruženja, apsolutno nedovoljna. Zato se očekuju zatvaranja pogona i stečajevi.

Iako državna finansijska pomoć očigledno nije dovoljna, prema novinskoj agenciji Rojters, mere bi Mađarsku, uprkos tome, mogle da koštaju oko pet milijardi evra.

I Velika Britanija umanjuje račune

Mera ograničenja troškova energije i goriva traje na snazi već dugi niz godina u Velikoj Britaniji. Regulatorno telo, "Ofgem", dva puta godišnje prilagođava gornju granicu cena energije i goriva,

U aprilu je regulatorno telo gornju granicu povećalo za neverovatnih 54 odsto - na 1.971 funtu (oko 2.300 evra). Iznos se odnosi na pojedinačno domaćinstvo i godinu za prosečnu količinu gasa i struje.

U oktobru će svakom domaćinstvu račun za energiju automatski da bude umanjen za 200 funti. Ali tih 200 funti građani će morati da vrate nekad u sledećih pet godina.

U praksi su rasterećena u stvari samo domaćinstva s niskim primanjima. Lokalna energetska preduzeća dužna su da im daju 140 funti popusta na njihov godišnji račun, a koji se plaća iz, za tu svrhu posebno formiranog, profitnog fonda. U budućnosti bi od toga više građana trebalo da ima koristi, a i popust bi mogao da se poveća.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLJAJU - Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

PREVIŠE TOPLO OBUČEN: Na Kelebiji zaustavljen pešak pun novca