GOTOV SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA SB: Srbiji sve pohvale - ostvarila rast BDP-a od 7,5 odsto

Tanjug

15. 04. 2022. u 13:30

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa delegacijom Svetske banke koju je predvodila regionalna direktorka za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda van Gelder, koja je pohvalila značajan oporavak Srbije nakon krize izazvane pandemijom i istakla da zemlja beleži visoku stopu rasta bruto društvenog proizvoda od 7,5 odsto u 2021. godini.

ГОТОВ САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СБ: Србији све похвале - остварила раст БДП-а од 7,5 одсто

Foto Instagram printscreen

Vučić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Svetske banke i njihovim doprinosom razvoju srpske ekonomije, istakavši da su pozitivne ocene najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija najbolji pokazatelj napretka koji je Srbija ostvarila u oblasti ekonomije, saopštila je pres-služba predsednika.

Vučić i predstavnici Svetske banke razgovarali su o okvirima državne saradnje sa Svetskom bankom u narednih pet godina, zajmu za projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja, programu Evropske unije „Zeleni rast“, sa posebnim osvrtom na razvoj energetskog sektora u Srbiji, saopštio je MUP.

- Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa najznačajnijim svetskim finansijskim institucijama, uspeli smo da obezbedimo i dodatnih 380 miliona dolara od Razvojne banke Nemačke i Francuske za projekte u Srbiji - rekao je Vučić, dodajući da je za narednih pet godina dogovorena i realizacija okvirnog plana u visini od jedne milijarde dolara.

Plan obuhvata projekte razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja, energetske efikasnosti, modernizacije zdravstvenog, železničkog i rudarskog sektora, kao i zajam za razvojnu politiku zelenog rasta.

Vučić je istakao da očekuje podršku Svetske banke za unapređenje energetskog sektora Srbije kroz projekat Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji (SURCE), čiji je cilj povećanje energetske efiskanosti u pojedinačnim domaćinstvima u celoj zemlji.

Gelder je čestitala Vučiću pobedu ostvarenu na nedavno održanim izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati