IMAŠ IDEJU ZA STARTAP – PRIJAVI SE! Programi podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima

V. N.

27. 01. 2022. u 13:55

PETODNEVNU obuku Privredne komore Srbije za pisanje poslovno-investicionog plana, koja se realizuje u okviru „Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja“, prošlo je 886 polaznika i odobreno je 122 kredita čija ukupna vrednost premašuje 254,6 miliona dinara, čime je do sada kreirano 206 novih radnih mesta. Ovaj program nastavlja se i u 2022.

ИМАШ ИДЕЈУ ЗА СТАРТАП – ПРИЈАВИ СЕ! Програми подршке микро, малим и средњим предузећима, предузетницима и пољопривредним газдинствима

Tamara Dunđerović, Foto Privatna arhiva

„Cilj je da se novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro, malim i srednjim preduzećima starosti do dve godine, kao i svima koji su zainteresovani za otpočinjanje sopstvenog biznisa, obezbedi novac za uspešno poslovanje“, kaže Tamara Dunđerović, rukovodilac Centra za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima (MMSPD) Privredne komore Srbije.

Program trenutno sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Ministarstvom privrede, Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i PKS kao implementacionim partnerom. Podrazumeva finansijsku podršku u vidu granta, obuke za izradu biznis plana, kao i mentoring za početnike u poslovanju u prvoj godini korišćenja kredita. 

Podrška banaka

U 2021. je oko 150 klijenata banaka iskoristilo pogodnosti koje daje Program podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Fondacija za ovaj program ima zaključen ugovor sa „Halkbank“, a u narednim mesecima očekuje se uključenje još četiri-pet poslovnih banaka.

* * * * * * *

Novac i za oporavak od pandemije

SRPSKA fondacija za preduzetništvo (Serbian Entrepreneurship Foundation – SEF) sprovodi Program podrške preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima koji u svom poslovanju trpe posledice pandemije, kaže Aleksandar Grabovac, upravitelj Fondacije.

„Cilj ovog programa je da klijentima banaka, čije je poslovanje bilo najpogođenije pandemijom, olakša pristup bankarskim kreditima i obezbedi preko potrebna obrtna sredstva za nastavak i oporavak poslovanja. Fokus je na klijentima iz najpogođenijih delatnosti, hoteli, restorani, transport, usluge... Program omogućava i klijentima banaka da dalje razvijaju svoje poslovanje putem podrške u investicionim aktivnostima“, navodi Grabovac.

Finansijsku podršku u vidu grantova obezbedilo je Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke, dok je Nemačka razvojna banka (KfW) zadužena za implementaciju.

Aleksandar Grabovac, Foto Privatna arhiva

Srpska fondacija

Srpska fondacija za preduzetništvo je neprofitna, nevladina organizacija čiji osnivači su Nemačka razvojna banka (KfW) i Privredna komora Srbije. Osnovni cilj rada Fondacije je da početnicima u poslovanju, startapima, mikro, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima olakša pristup potrebnim finansijskim proizvodima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)