ZBOG SVE VEĆEG BROJA ZARAŽENIH U FABRIKAMA: Sindikat traži učešće u radu Kriznog štaba

J. Ž. S.

02. 12. 2020. u 08:50

FABRIKE, preduzeća i ustanove širom Srbije postaju sve više žarišta epidemije virusa korona, pa je Savez samostalnih sindikata Srbije pokrenuo inicijativu da se u krizne štabove za suzbijanje kovida uključe i predstavnici socijalnih partnera, kako na republičkom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou.

ЗБОГ СВЕ ВЕЋЕГ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ У ФАБРИКАМА: Синдикат тражи учешће у раду Кризног штаба

Foto: Tanjug

U Samostalnom sindikatu tvrde da se o radnicima dovoljno ne brine, da među njima ima veliki broj zaraženih, ali da se o tome ne govori, te da sindikat mora da insistira na što većim merama zaštite zaposlenih, ali i eventualno, donošenju konkretnog pravilnika o koroni. 

- U većini fabrika se, uglavnom, sprovode sve preventivne mere, počev od merenja temperature, nošenje maski, upotrebe dezinfekcionih sredstava, prevoza zaposlenih, dok ima, nažalost, i preduzeća koja to manje poštuju - kaže Ljubisav Orbović, predsednik SSSS.

Pored adekvatne zaštite na radnom mestu, problem predstavljaju i naknada zarade zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog potvrđene bolesti ili zbog mera izolacije i samoizolacije. Nisu svi radnici u istom položaju, jer se nekima isplaćuje 100 odsto, a nekima 65 ili 60 procenata zarade.

SSSS je ranije tražio da se donese uredba, kojom bi se zaposlenima u realnom sektoru obezbedilo pravo na novčanu naknadu zarade u punom iznosu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo