ZASTRAŠUJUĆA POJAVA NAD ZRENJANINOM: Meteorolog objasnio o čemu je tačno reč (VIDEO)

Novosti onlajn

14. 07. 2023. u 20:56

VIŠEDNEVNI tropski talas u Srbiji u četvrtak je kasno popodne prekinut nevremenom, pljuskovima i gradom veličine loptice za pingpong. Nad jednim od gradova u Vojvodini, Zrenjaninom, zabeležen je i tamni, zastrašujući oblak, koji kao da se u koncentričnim krugovima spušta na grad.

ЗАСТРАШУЈУЋА ПОЈАВА НАД ЗРЕЊАНИНОМ: Метеоролог објаснио о чему је тачно реч (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Tviter/@Ceca2103

Na društvenim mrežama dele se snimci iz Zrenjanina na kome se vidi taj prizor, a reč je o takozvanom superćelijskom oblaku.

Šta je superćelijski oblak

Meteorolog Nedeljko Todorović objašnjava za "Blic" da je reč o jakom grmljavinskom oblaku koji je izuzetno izražen i zato se i zove superćelija.

Naime, grmljavinska ćelija je kod njega velika u odnosu na manje kada su intenziteti pljuska, grada i grmljavine manji.

Dešava se u svim delovima sveta

„Superćelija znači jaka grmljavinska ćelija i oblak. Prisutan je svuda na zemaljskoj kugli i to nije ekskluziva, samo je u pitanju jak grmljavinski oblak i u nekim regionima je malo jači. Ima ga u i Africi svaki dan, javlja se i u Rusiji, Skandinaviji, Americi“,objašnjava Todorović.

Kako kaže, javlja se i kod nas, a leti je redovna pojava.
„Juče ih je bilo sedam, osam ili deset. Takav oblak kada se razvije ima životni vek jedan sat, može da bude i pola sata i više do dva sata. Ali, kada se razvije, za 10-15 minuta iz ničega nastane, nakon što mu istekne životni vek počinje da se raspada i niče drugi oblak pored njega“, objašnjava Todorović.
Prema rečima ovog meteorologa, kada se jedan superćelijski oblak raspadne, drugi nikne i vidi se promenjivost lokacije. Onaj koji niče ima svoju putanju.

Donose nepogode, u Americi i tornada

„Kreće se kao svi drugi. Ujednačeno. Smer kretanja im je prilično isti. I tamo gde se nađu daju pljuskove, grad, nepogodu. Tipična letnja nepogoda je u pitanju. U Americi su možda malo izraženiji zato što se u okviru grmljavinskih oblaka javljaju i tornada. To je produžetak iz grmljavinskog oblaka koji kao truba ili tuba dopire do zemlje i ima jako vrtložno okretanje. U tom slučaju je u pitanju izuzetno jak grmljavinski oblak“, objašnjava naš čuveni meteorolog, prenosi Blic.

Uočeni prvo u Sloveniji, razvili se i u Vojvodini

Osim u Americi, javljaju se i u skoro svim delovima Evrope, ali gledajući na godišnjem nivou, superćelijski oblaci su češća pojava u zapadnoj i srednjoj Evropi nego kod nas.

„Superćelijski oblaci nisu ništa neuobičajeno. Uočeni su prethodno još u Sloveniji, ali mnoštvo kumulonimbusa - grmljavinskih oblaka se kretalo preko severa Hrvatske, Slavonije prema Vojvodini. Pojedinačni oblaci nisu došli iz Slovenije do nas, jer, kao što sam rekao, imaju životni vek jedan sat. Kreću se, raspadnu i niču novi. Čitav sistem tako funkcioniše“, kaže Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (3)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom