U DVA ALBUMA 1.000 SVEDOČANSTAVA: Malo poznate fotografije Randolfa Čerčila i Prve proleterske brigade otkupljene za Muzej žrtava genocida

V. Crnjanski Spasojević

07. 07. 2023. u 07:00

DO sada neobjavljivane fotografije novinara i političara Randolfa Čerčila, sina britanskog ratnog premijera Vinstona, prilikom boravka savezničke misije na Visu, 1944. godine, zatim retke slike Ive Lole Ribara, zarobljen italijanski tenk sa nalepnicom Miki Mausa i zbornik karikatura Borisa Jefimova iz 1945. godine - neki su od vrednih artefakata koje su kroz donacije i otkup stigle u Muzej žrtava genocida.

У ДВА АЛБУМА 1.000 СВЕДОЧАНСТАВА: Мало познате фотографије Рандолфа Черчила и Прве пролетерске бригаде откупљене за Музеј жртава геноцида

V.C.S.

Randolf Čerčil je tokom 1944. godine, kao major Britanske vojske poslat, u okviru savezničke vojne misije, u Vrhovni štab Narodnooslovodilačke vojske. Već po dolasku, 25. maja 1944, nakratko je zarobljen prilikom nemačkog desanta na Drvar, ali, srećom, vojnici nisu otkrili njegov identitet. Ubrzo su ga oslobodili partizani, posle čega ga, sa šefom britanske vojne misije Ficrojem Meklejnom i članovima Vrhovnog štaba, prebacuju na Vis.

V.C.S.

Italijanski tenk sa Miki Mausom

Javnosti je do sada bila poznata samo jedna u seriji fotografija, na kojoj se vidi i Meklejn, a sada se u albumu posvećenom Prvoj proleterskoj brigadi, koji je Muzej otkupio od jednog kolekcionara, našlo još nekoliko Čerčilovih fotografija.

V.C.S.

Karikature Borisa Jefimova

Osim njih, u albumu su detektovane i malo poznate fotografije Ive Lole Ribara, kao i pomenuti zarobljeni tenk sa Mikijem Mausom. Ostale slike prikazuju neprijateljske zločine, razrušene kuće na koje je Prva proleterska nailazila, život van fronta, u pozadini, odnos sa stanovništvom...

V.C.S.

Ivo Lola Ribar, na gornjoj fotografiji, u sredini

- U pitanju su dva albuma sa gotovo 1.000 fotografija, od kojih se jedan odnosi na Prvu proletersku udarnu brigadu - kaže Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida. - Reč je o prvorazredniom istorijskom izvoru ako uzmemo u obzir ratni značaj ove brigade. Sadržaj fotografija obogaćuje i objektivizuje naše saznanje ne samo o borbenim dejstvima, već i o počinjenim zločinima i uništavanju materijalnih i kulturnih dobara. Zbirka omogućava uvid u manje poznate trenutke odmora, svakodnevnog života i pratećih aktivnosti jedinice.

TRKA S USTAŠKOM EMIGRACIJOM

Ristić kaže da gotovo ne prođe dan a da građani i kolekcionari ne ponude vrednu građu. Pokloni stižu iz zemlje i inostranstva, a u mnogim slučajevima, posebno kada su u pitanju artefakti vezani za ustaške logore i zločine, stručnjaci Muzeja uspeli su da preteknu ustašku emigraciju, koja ne žali novac da bi otkupila originalna svedočanstva o zločinima i - uništila ih.

Albumi bi tek trebalo da prođu ekspertizu, baš kao i štampana zbirka karikatura Borisa Jefimova, čuvenog sovjetskog karikaturiste i strip crtača, poznatog po kritičkim političkim karikaturama Adolfa Hitlera i drugih nacista. Jefimov je bio glavni ilustrator novina "Izvestija".

V.C.S.

Dušanova i Danina prepiska

Posle prepiske bračnog para Ljubomira i Bosiljke Jovanović, iz nemačkog logora za ratne zarobljenike u Nemačkoj, o čemu su "Novosti" već pisale, Muzej je došao do još dve kolekcije dopisnica. Prvu čine dopisnice koje su razmenili oficir Kraljevske vojske Dušan Protić i njegova supruga Dana. Reč je o 25 dopisnica, koje su išle iz oficirskog logora Oflag 13b u Nirnbergu do nedićevske Srbije i nazad. Zanimljivo je da je Dušan dopisnice pisao na nemačkom, verovatno u strahu da u suprotnom neće stići na odredište, dok je Dana odgovarala na srpskom.

Drugi komplet čine 22 dopisnice, koje je oficir Božidar Bulbić 1944. slao porodici u Negotin, a naslovljene su na njegovog oca Dušana. Bulbić je bio zatočen u Oflagu 65, u Strazburu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)