BRANKO JE MARKA UTRŽANA TUKAO DO SMRTI: Nastavljeno suđenje za ratni zločin u zagrebačkom logoru Rakitje

S. J. M.

24. 05. 2023. u 16:40

ODVODILI su nas u podrum jednog po jednog i maltretirali psihički i fizički. Mene su terali da ponavljam za njima ustaške pesme, stavljali mi bajonet kod oka i pretili da će mi izvaditi oko ako ne naučim te pesme.

БРАНКО ЈЕ МАРКА УТРЖАНА ТУКАО ДО СМРТИ: Настављено суђење за ратни злочин у загребачком логору Ракитје

Branko Tunić, Foto EPA

Ovo je na današnjem suđenju hrvatskom državljaninu Branku Tuniću Albancu u Sudu za ratne zločine u Beogradu ispričao je oštećeni G. M, nekadašnji vojnik JNA, koji je bio zarobljen u zagrebačkom logoru Rakitje. Tuniću, koji je bivši pripadnik Zengi, sudi se u odsustvu za ratni zločin iz septembra 1991. godine - ubistvo Marka Utržana iz Kikinde i zlostavljanje 16 zarobljenih vojnika JNA.

Svedok G. M. je ispričao da je u podrumu gde su ga tukli, čuo kako pojedinci iz obezbeđenja govore: "Branko, nemoj. Dosta je". Naveo je i da je posle ubistva Marka Utržana u logoru čuo da ga je do smrti tukao Branko, kojeg su zvali Šiptar.

Drugi svedok oštećeni D. S. potvrdio je da je Marka ubio Branko, koji je imao albanski naglasak.

- Samo su Srbe odvodili u podrum da tuku, a taj Branko je prednjačio u zlostavljanju. Izvodio bi momke i odvodio, a oni su se vraćali prebijeni - ispričao je D. S. - Njega smo se najviše plašili. Stavljao nam je pištolj na čelo, vređao nas, bahatio se kada uđe u spavaonu, udarao pendrekom. Ljudi su pokazivali masnice i povrede po telu od udaraca koje im je on, ali i drugi stražari nanosili.

Svedok je potvrdio da je Marko Utržanin danima tučen i maltretiran.

- Od jednog njihovog vojnika, koji nas je čuvao i normalno razgovarao sa nama, saznali smo da se taj Šiptar zove Branko Tunić. Bio je nizak, glasan i imao kraću talasastu kosu. Čuo sam da je Marko ubijen u podrumu i da je to uradio stražar Branko - kazao je D. S.

Na pitanje tužioca zbog čega je Marko Utržan najviše zlostavljan, D. S. je rekao da je on uvek imao veselo lice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)