KRALJEVSKO LEČILIŠTE U SRCU PRIRODE: Millenium Resorts prepoznao potencijal Vranjske Banje u kojoj gradi hotel američkog brenda Marriott

Promo

01. 05. 2023. u 10:00

VRANjSKA Banja je jedna od najstarijih banja u Srbiji, poznata po svojim mineralnim izvorima i lekovitim svojstvima vode.

КРАЉЕВСКО ЛЕЧИЛИШТЕ У СРЦУ ПРИРОДЕ: Millenium Resorts препознао потенцијал Врањске Бање у којој гради хотел америчког бренда Marriott

Foto: Promo

U toku svoje istorije, banju su posećivale mnoge poznate ličnosti od kojih su najznačajnije:

Vuk Stefanović Karadžić - srpski filolog i reformator srpskog jezika koji je boravio u Vranjskoj Banji tokom svojih putovanja po Srbiji.

Knjaz Miloš Obrenović - prvi srpski moderni vladar, koji se u Vranjskoj Banji oporavljao od zdravstvenih problema.

Foto: Promo

Kraljica Draga Mašin - kraljica Srbije i supruga kralja Aleksandra Obrenovića. Njena poseta Vranjskoj Banji imala je pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju, povećala broj posetilaca i turista.

Kralj Petar Prvi Karađorđević - on je boravio u Vranjskoj Banji u više navrata, a jedan od razloga bio je i taj što su lekovite mineralne vode izuzetno blagotvorne za reumu i druge bolesti koje su mučile srpskog monarha.

Ivo Andrić - srpski nobelovac i pisac, često je boravio u Vranjskoj Banji tokom svojih putovanja po Srbiji i uživao u njenim prirodnim lepotama i izvorima mineralne vode.

Da je banja imala veliki istorijski i kulturni značaj, govore brojne posete srpskih velikana, a različiti narodi i kulture tu su se susretali i uticali jedni na druge. Rimljani su koristili termalne izvore oko reke Banjštice, a u kasnijim vremenima banja je bila pod osmanskom vlašću, i tokom tog perioda, banja je postala važno mesto za lečenje različitih bolesti i značajan kulturni centar.

Foto: Promo

Besna kobila

Nedaleko od Vranjske Banje nalazi se i planina Besna kobila koja predstavlja popularno izletište za turiste. Ova planina dobila je ime po divljim konjima koji su nekada slobodno živeli na njoj, a poznata je po svojoj lepoti i pogodna za planinarenje, ali i za skijanje u zimskim mesecima.

U podnožju planine nalaze se i termalni izvori po kojima je poznata Vranjska Banja, a koji imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje ljudi, a posebno se preporučuju za lečenje reumatskih oboljenja.

Za Vranjsku Banju, planina Besna kobila ima veliki značaj, kako turistički, tako i ekološki. Naime, ova planina je od izuzetnog značaja za očuvanje biodiverziteta u regionu, a istovremeno predstavlja idealnu destinaciju za planinarenje, pešačenje i slične aktivnosti u prirodi.

Foto: Promo

Postoji nekoliko staza koje vode do vrha planine, a najpopularnije su staze koje polaze iz Vranjske Banje. Planina Besna kobila nudi i predivne vidikovce sa kojih se pruža pogled na okolinu, a na njenim padinama nalaze se i brojni izvori pitke vode. S obzirom na svoju lepotu i značaj za očuvanje prirode, ova planina predstavlja jedno od najlepših mesta u Srbiji koje svakako vredi posetiti.

Banjski turizam

U istoriji Vranjske Banje postoji mnogo zanimljivih događaja.

Danas, Vranjska Banja predstavlja popularnu destinaciju za turiste koji traže lekovitu vodu i prijatnu atmosferu. Smeštena je u dolini reke Banjštice, a ima dugu istoriju lečenja i oporavka.

Značaj Vranjske Banje se ogleda u njenim lekovitim svojstvima, a pre svega u termalnim izvorima, koji sadrže minerale kao što su sumpor, jod, brom i drugi, koji imaju blagotvorno dejstvo na kožu, disajne organe, kosti i zglobove.

Mineralna voda u banji ima lekovita svojstva i koristi se za terapije gastrointestinalnih oboljenja, kao i za poboljšanje opšteg zdravlja. Uz lekovite mineralne vode, mogu se naći i tretmani masaže, fizikalna terapija, te je banja idealna i za oporavak nakon operacije.

Foto: Promo

Takođe, banja nudi lečenje različitih bolesti, poput reumatizma, nervnih oboljenja, bolesti srca i krvnih sudova, kao i bolesti digestivnog sistema, a termalni izvori sa temperaturom vode preko 94 stepeni Celzijusa izviru na nekoliko izvora u Vranjskoj Banji.

Velika ulaganja

Zbog svih prirodnih lepota koje poseduje, tople i lekovite vode, odličnog položaja i dobre klime, kompanija Millennium Resorts prepoznala je potencijal lečilišta i upravo ulaganjem u Vranjsku Banju odlučila da izgradi hotel američkog brenda Marriott. Hotel Westin biće najmoderniji hotel brenda Marriott, na površini većoj od 40.000 m2 i sa SPA centrom koji će se prostirati na 4.000 m2.

Vranjska Banja koja je nekada nosila sinonim „kraljevska“ ulaganjem i obnovom biće ponovo dostupna turistima i svim ljubiteljima prirode, koji će pored vrhunskog smeštaja moći da uživaju i blagodetima lekovite vode, kao i prirodnim lepotama juga Srbije.

Foto: Promo

Brana Prvonek

U bogatu turističku ponudu ubraja se i brana Prvonek, koja se nalazi nedaleko od Vranjske Banje. Ova brana ima veliki značaj za Južnu Srbiju, jer doprinosi regulisanju vodostaja reke Južne Morave za navodnjavanje i snabdevanje vodom nekoliko opština na jugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...