BEZ VOZAČKE I 17 DOKTORA NAUKA: Održan 1.000-ti seminar za nesavesne vozače, 11.534 ponovo dobilo dozvolu

V. Crnjanski Spasojević

29. 03. 2023. u 22:00

SVI vozači kojima je oduzeta vozačka dozvola, a žele ponovo da je dobiju, moraju da pohađaju obavezni Seminar unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

БЕЗ ВОЗАЧКЕ И 17 ДОКТОРА НАУКА: Одржан 1.000-ти семинар за несавесне возаче, 11.534 поново добило дозволу

Agencija za bezbednost saobraćaja

 Seminare organizuje još od 2012. godine Agencija za bezbednost saobraćaja, a zaključno sa hiljaditim, ukupno je do sada za pohađanje prijavljeno 11.845 vozača, njih 11.534 je slušalo seminar, a 11.036 uspelo da vrati dozvolu.

Agencija realizuje ove seminare s ciljem, kako kažu, da vozači unaprede znanje i promene svest u vezi sa bezbednim ponašanjem u saobraćaju, što je preduslov za vraćanje dozvole.

Naime, od 2012. godine Zakon o bezbednosti saobraćaja prepoznaje kategoriju nesavesnih vozača, a to su oni koji imaju 18 ili više kaznenih poena, koji su krivično osuđeni za nezgodu sa smrtnim ishodom, kao i oni koji su u roku od pet godina krivično osuđeni za nezgodu sa teškim telesnim povredama drugog lica.

Kada je reč o vrsti i strukturi prekršaja, najčešće je reč o vožnji pod uticajem alkohola (38 odsto), prekoračenju brzine (14 odsto), kao i vožnji bez dozvole ili bez kategorije u dozvoli (osam odsto). Posmatrajući vožnju pod uticajem alkohola, više od polovine počinilaca je vozilo u stanju srednje alkoholisanosti, dok je oko 40 odsto vozilo u stanju teške i veoma teške, a oko šest odsto u stanju potpune alkoholisanosti.

Agencija za bezbednost saobraćaja

Slaviša Lakićević, Uprava saobraćajne policije, i Branko Stamatović, Agencija za bezbednost saobraćaja

Oko 98 odsto polaznika seminara su muškog pola, dva odsto su žene, dok je prosečna starost 35 - 40 godina. Oko 15 odsto ima završenu osnovnu školu, 70 odsto srednju, 10 odsto višu ili fakultet. Zanimljivo je da među vozačima kojima je oduzeta vozačka dozvola ima 17 doktora nauka. Posebno zabrinjava to što je sve veći broj onih kojima je oduzeta probna dozvola (u 2023. godini - njih 39). Među polaznicima ima 74 povratnika, koji seminar slušaju po drugi put.

Seminare za nesavesne vozače su kreirali saobraćajni inženjeri i psiholozi, a specifični su po tome što se izvode kao radionice u grupama od šest do 12 polaznika. Vode ih stručni predavači, sertifikovani od Agencije za bezbednost saobraćaja. Edukacijom su obuhvaćene teme iz bezbednosti i propisa, kao i radionice na temu najčešćih prekršaja koje čine nesavesni vozači.

Seminar traje 14 radnih dana, odnosno 40 časova, a prisustvo je obavezno, nakon čega sledi ispit kao uslov za dobijanje uverenja neophodnog za vraćanje vozačke dozvole. Seminari se sprovode na teritoriji 21 grada u Srbiji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri