IKONOSTAS U BOJAMA PIROTSKOG ĆILIMA: Otkriće konzervatora u čuvenoj Pazarskoj crkvi u Pirotu

D. Matović

28. 08. 2022. u 10:30

IKONOSTAS u Pazarskoj crkvi, odnosno Hramu roždestva Hristovog u Pirotu, čija je restauracija uveliko u toku, ne prestaje da iznenađuje svojom autentičnošću i lepotom.

ИКОНОСТАС У БОЈАМА ПИРОТСКОГ ЋИЛИМА: Откриће конзерватора у чувеној Пазарској цркви у Пироту

Foto Tanjug

Konzervatori Narodnog muzeja iz Beograda su otkrili da je oslikan bojama i tonovima koji su se nalazili na pirotskim ćilimima.

Stručnjaci kažu da je ovaj ikonostas neprocenjive vrednosti, mnoge detalje na njemu pre skoro 200 godina slikari i majstori duboreza samokovske škole radili su od zlata i srebra, a sama njegova izrada plaćena je sa sedam kilograma zlata.

Pre rekonstrukcije ikonostas je bio prilično devastiran, najverovatnije je posle rata premazivan raznim premazima, farbama, bronzama, tako da je pred konzervatorima bio veliki izazov da dođu do originalnog sloja, vrate sjaj i približe originalu likove svetitelja i carske dveri. Restauracija samo jedne ikone, kojih na ikonostasu ima na desetine, traje od mesec do tri meseca.

Zanimljivo je da je na ikonostasu naslikana jedna velika ikona, gde se prikazuje žitije Svetog Jovana Rilskog, lokalnog svetitelja kojeg Piroćanci veoma poštuju.

Ikonostas se restaurira u nekoliko etapa, jer je posao izuzetno obiman. Na ikonostas je vraćen centralni krst, a trenutno se montira veliki broj restauriranih ikona. Sledeća faza je obnova južne zone, koja je potpuno gorela. Planirano je da rekonstrukcija bude završena u naredne dve i po godine, kako bi ikonostas bio u celosti onakav kakav je bio kada je napravljen 1854. godine. Ceo posao će koštati oko 250.000 evra.

SRBULjE

ŽIVOPIS Pazarske crkve uradio je zograf Samokovlija, u poznatom samokovskom stilu ikonopisa. Hilandar je imao metoh u Pirotu, tako da su i hilandarski monasi bili ikonopisci. Freske na zidovima Hrama oslikao je pirotski slikar Čedomir Krstić. Crkva je imala nekoliko vrednih i starih rukopisanih knjiga.  Ovde su nađene i dve Srbulje - jedna pisana na pergamentu (zečija koža), a druga na hartiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri