MOŠTI U ŠIDSKOJ LAZARICI: Sveti kivot sa česticom velikomučenika kneza Lazara prenet u novi hram

S. KOSTIĆ

21. 06. 2022. u 07:13

SVETI kivot sa česticom dela moštiju velikomučenika kneza Lazara, koji je 16 godina bio čuvan u Hramu Svetog oca Nikolaja, svečano i litijski prenet je u novoizgrađeni Hram kneza Lazara u Šidu.

МОШТИ У ШИДСКОЈ ЛАЗАРИЦИ: Свети кивот са честицом великомученика кнеза Лазара пренет у нови храм

Foto: Opština Šid

Kako kaže za "Novosti" protojerej-stavrofor Đorđe Z. Marić, kivot je stigao u svoj dom, gde će ubuduće stolovati.

Svečanost povodom prenosa moštiju otpočela je večernjim bogosluženjem u Hramu oca Nikolaja, predvođenim episkopom sremskim Vasilijem i sveštenstvom Eparhije sremske. Nakon toga, svečana litija krenula je ulicama Šida prema Crkvi Lazarici, na čelu sa episkopom sremskim Vasilijem i predsednikom Opštine Šid Zoranom Semenovićem.

Pored sveštenstva, monaštva i predstavnika lokalne samouprave, litija je okupila i pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske, Ministarstva unutrašnjih poslova, lekare Doma zdravlja Šid, predstavnike Crvenog krsta Šid, javnih preduzeća, sportiste, učenike osnovnih i srednjih škola. Kivot sa česticom moštiju Svetog kneza Lazara, dočekujući i predajući jedni drugima, uneli su u hram.

SLAVA CRKVE

Veliki istorijski i verski praznik Vidovdan biće obeležen i ove godine kao hramovna slava nove crkve, posvećena Svetom knezu Lazaru. Svetoj lirurgiji, povodom praznika, uvek prisustvuje veliki broj vernika.

- Ovde sam došao 2011. godine, hram je tada bio u izgradnji, imao je samo zidove podignute do pola. Za potrebe bogosluženja u porti, napravili smo jednu montažnu crkvu koja i danas postoji i u njoj služimo liturgiju, ali i parohijski dom - prisetio se tih godina protojerej-stavrofor Marić, starešina crkve.

Vremenom, uz priloge vernika, počelo je da se odmiče sa radovima.

- Ovo je prvi i jedini hram u Srbiji koji je pokriven od ruskog lima. Poslova ima još, ali uz pomoć dobrih ljudi i s verom u boga, ovo će biti jedan od najlepših hramova u Sremu - kaže protojerej-stavrofor Marić.

Za ikonu Počajevske Bogorodice, koju su u sremsku Lazaricu doneli monasi sa Svete Gore, već se veruje kako ima čudotvornu moć da čuva ljude od nevolja. Još otkad se pročulo da ju je neko fotografisao i na snimku primetio oko njene glave krug svetlosti, koga nema na samoj ikoni, mnogi sa svih strana dolaze da joj se poklone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati