NEKRETNINU OD 40.000 EVRA, PLATITE 20.000! Ovo su uslovi za jeftiniju kuću ili stan u Srbiji

Novosti onlajn

23. 02. 2022. u 12:51

DRŽAVA je donela uredbu kojom je regulisano da majka deteta, a u slučaju smrti i otac, može da dobije 10 do 50 odsto poklona države za stambenu jedinicu.

НЕКРЕТНИНУ ОД 40.000 ЕВРА, ПЛАТИТЕ 20.000! Ово су услови за јефтинију кућу или стан у Србији

Foto: Depositphotos

U Zvečanu, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, Srbija i Srpska pravoslavna crkva na površini od oko 15 hektara izgradili su 300 stambenih jedinica u sklopu naselja "Sunčana dolina", namenjenog raseljenim licima iz srpske zajednice sa Kosova.

"Sunčana dolina" najveći je projekat koji je država sprovela još od 90-ih godina prošlog veka na teritoriji KiM i projekat koji pokazuje snažnu opredeljenost da se sačuva prisustvo srpskog naroda na našim prostorima.

U izgradnju povratničkog naselja uloženo je 14 miliona evra, a stanovi u naselju se ne prodaju, već ustupaju raseljenim licima u cilju rešavanja pitanja stanovanja socijalno ugroženih i raseljenih lica sa Kosova.

Naselje je predviđeno za Srbe koji žele da ostanu da žive na prostoru Kosova, kao i one koji su morali iz raznih krajeva da izbegnu, a ne mogu više da se vrate u svoje domove.

Na osnovu podataka UNHCR-a iz 2016, veruje se da je raseljenih van Kosova 107.000, od kojih 88.000 živi u Srbiji, više od 1.400 u Crnoj Gori i preko 600 osoba u Severnoj Makedoniji.

"Sunčana dolina" predvidela je i vrtić, ambulantu, sportske objekte, crkve, te ostale prateće sadržaje koji stanovnicima olakšavaju život i čine ga komfornim, ali i bezbednim.

Ovim projektom Srbija pokazuje da je Kosovo i Metohija njen sastavni i neotuđivi deo, te da je posvećena ostanku, opstanku i povratku srpskog narod. Projekat je pokrenuo i građevinsku industriju jer je zaposlio veliki broj ljudi pri čemu je obuhvatio upošljavanje najmanje jednog člana povratničke porodice.

Takođe, problem stanovanja u Srbiji rešava se i drugim inicijativama, pa je tako Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama na osnovu koga će se pomagati pri izgradnji kuća ili pri kupovini stanova, odnosno pomoći pri učešću.

Država je donela uredbu kojom je regulisano da majka deteta, a u slučaju smrti i otac, može da dobije 10 do 50 odsto poklona države za stambenu jedinicu.

Za kuću od 40.000 platite 20.000

Npr. imate kuću u Knjaževcu od 40.000 evra, od države ćete dobiti 20.000 evra, što je pozamašna suma koja će posebno značiti bračnim parovima koji vagaju da li da proširuju porodicu.

Pravo na novac iz državne kase za kupovinu stana imaju majke koje imaju državljanstvo i prebivalište u Srbiji, ali i one koje imaju status strane državljanke ili stalno nastanjenog stranca, uz uslov da je dete rođeno u našoj zemlji.

Zahtev će majke moći da podnesu najduže godinu dana od rođenja deteta, a važno je napomenuti i da brak nije uslov za ostvarivanje ovog prava.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!