LICEMERJE BEZ GRANICA VLASTI U CG Krivokapić: Lavrov je u Beograd mogao doći vozom

V. K.

07. 06. 2022. u 12:48

ŠEF crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić povodom zabrane preleta ruskog aviona ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova kazao je da je to elementarno poštovanje obaveza koje je Crna Gora preuzela.

ЛИЦЕМЕРЈЕ БЕЗ ГРАНИЦА ВЛАСТИ У ЦГ Кривокапић: Лавров је у Београд могао доћи возом

Foto: EPA

- Ta poseta je mogla biti obavljena vozom, jer oni nisu zabranjeni na relaciji Beograd-Moskva - rekao je Krivokapić.

Odluka o zabrani preleta aviona Sergeja Lavrova izazvala je oštre reakcije i među crnogorskim političarima i kod naroda. Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, osudio je odluku nadležnih da zabrane prelet aviona šefa ruske diplomatije.

Predsednik Demosa Miodrag Lekić pozvao je nadležne da transparentno javnosti saopštavaju odluke povodom rata u Ukrajini i upitao da li je i na kojoj sednici doneta odluka da se ne dozvoli prelet na teritoriji Crne Gore ministru spoljnih poslova Rusije.

Srpski narod osuđuje zabranu preleta ministru Lavrovu

-Danas se tradicionalna Crna Gora stidi zbog toga što je ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu zabranjen prelet njegovog aviona preko Crne Gore. Dakle, vlada CG nije dozvolila da preko naše zemlje preleti avion ministra Lavrova, iako bi taj let trajao svega nekoliko minuta. Opet se vidi koliko su pojedine strukture unutar ove vlasti spremne da idu nisko u svom služenju, koliko su spremni da se poviju pred onima za koje oni procene da im mogu biti korisni, nezavisno od toga što sa tim odlukama krše međunarodno pravo.

Danas je ova država doživela sramotu koju će biti teško ispraviti i nadamo se da će makar generacije koje su pred nama uspeti da otklone ovu grešku i jednako poštuju sve međunarodno priznate države, i na zapadu i na istoku.

- Severna Makedonija, Bugarska ili neka druga zemlja, koje se ne razmahuju viteštvom, čojstvom i junaštvom, možda su mogle sebi dozvoliti jednu ovakvu odluku, ali ne i malena Crna Gora čija je prošlost sa pravoslavnom Rusijom neraskidivo vezana. 

Ovu odluku nije donio narod Crne Gore, koji nikada ne bi ni pomislio da sprečava prirodnu i korisnu saradnju država Srbije i Rusije.

Vest da Lavrov neće doći u dogovorenu posetu Beogradu potvrdio je juče ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i saopštio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pokazujući mu dokumenta o zabrani preleta preko Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske.

Predsednik Vučić obratio se građanima ovim povodom.

- Nisam iznenađen. Rekao sam vam još pre nekoliko dana da očekujem komplikacije. Postoji skepsa u našoj javnosti, šta god da izgovorim oni sve okrenu, ne žele da čuju. Nije to bilo preveliko iznenađenje, mi smo to pratili iz dana u dan. Mnoge zemlje su zabranjivale prelet ruskog MSP  - rekao je Vučić i dodao:

- Morate da izrazite nezadovoljstvo i nesaglasje i nezadovoljstvo sveukupnom atmosferom koja je napravljena zbog najave dolaska Lavrova. Takvu vestu histerije nisam dugo, dugo video. Ne možete da razumete koliko je bezbroj razgovora bilo u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ministru spoljnih poslova Rusije - kazao je predsednik.

foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Sergej Lavrov održao je juče konferenciju u Moskvi koju je započeo rečima da se "desilo nešto nezamislivo i da je u pitanju uznemirujuća akcija", ali i dodao da "niko neće moći da sruši odnose koje Rusija ima sa Srbijom":

- Desilo se oduzimanje od suverene države da sprovodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nisu spremni da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje Zapad nameće. Poseta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao pretnja velikih razmera. Sve što se desilo je cinizam i licemerje Zapada, koji jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava. Slično licemerje smo videli i ranije, u vreme bombardovanja Jugoslavije. Cinizam Zapada me ne čudi i jasno stavlja do znanja da će pritiskati, ne libeći se ni najnižih sredstava - istakao je Lavrov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice