BESRAMNI DESANT: Zbog vazdušnog zida oko Srbije sprečen dolazak Lavrova, Zapad ugrozio naše suvereno pravo (FOTO)

S. S. ROVČANIN TOMKOVIĆ - M. STANOJKOVIĆ

07. 06. 2022. u 09:00

PODIZANjEM vazdušnog zida oko Srbije, kojim je sprečen dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova juče u Beograd, naša zemlja se ni kriva ni dužna našla u epicentru obračuna Zapada sa Moskvom zbog ukrajinske krize i pored brojnih napora da očuvamo neutralnu poziciju.

БЕСРАМНИ ДЕСАНТ: Због ваздушног зида око Србије спречен долазак Лаврова, Запад угрозио наше суверено право (ФОТО)

Foto: Tanjug

Zatvaranje neba Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije za avion ruskog diplomate otvorio je brojna pitanja, ali i učvrstio realpolitičku panoramu o našoj državi kao o ostrvu okruženom evroatlantskim "okeanom". Jedna bizarna epizoda sa Lavrovom, kome su namerno srezali krila, nameće i logično pitanje: kako bi Moskva, ako bi, ne daj bože zatrebalo, mogla da nam pritekne u pomoć, ako nije mogla da probije rampu koja je postavljena pred njenog visokog zvaničnika? Zatim, u kojoj meri je Zapad ovom sumanutom odlukom atakovao na suvereno pravo Beograda da na pozicijama neutralnosti razvija odnose i sa Istokom?

Kako god, posle višednevnog političkog trilera, vest da Lavrov neće doći u dogovorenu posetu Beogradu potvrdio je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i saopštio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pokazujući mu dokumenta o zabrani preleta preko Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske.

A nesuđeni gost održao je konferenciju u Moskvi koji je juče započeo rečima da se "desilo nešto nezamislivo i da je u pitanju uznemirujuća akcija", ali i dodao da "niko neće moći da sruši odnose koje Rusija ima sa Srbijom":

- Desilo se oduzimanje od suverene države da sprovodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nisu spremni da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje Zapad nameće. Poseta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao pretnja velikih razmera. Sve što se desilo je cinizam i licemerje Zapada, koji jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava. Slično licemerje smo videli i ranije, u vreme bombardovanja Jugoslavije. Cinizam Zapada me ne čudi i jasno stavlja do znanja da će pritiskati, ne libeći se ni najnižih sredstava.

Lavrov je pozvao svog srpskog kolegu Nikolu Selakovića da poseti Rusiju i dodao da "cene hrabar stav koji zauzima Srbija i lično predsednik Vučić, koji ističe da se neće baviti antiruskom delatnošću, ali EU želi da svi kandidati preuzmu obaveze rusofobskog karaktera":

- U svakom slučaju, naši kontakti ne nestaju. Nadamo se da avion kojim on bude leteo neće biti izložen još jednom sramotnom kažnjavanju od Brisela koji je izgubio svaku pristojnost. EU želi da napravi projekat koji će nositi naziv "zatvoreni Balkan".

Lavrov je rekao da se na Zapadu sve više boje istine i pokušavaju da odu u neku fejk realnost koju pune preko društvenih mreža.

POREĐENjE KOSOVA I DONBASA

LAVROV je podsetio da je "EU bila posrednik u postizanju Briselskog sporazuma 2013. o uspostavljanju Zajednice srpskih opština na severu Kosova, i 2014. u potpisivanju Minskog sporazuma" i obećala da će podržati specijalan status za Kosovo i za Donbas.

- A u čemu je taj poseban status? Da ljudi mogu da govore svojim maternjim jezikom, da ga uče u školama, autonomija u očuvanju javnog reda i u posebnim ekonomskim vezama. Kada je u pitanju sever Kosova sa Srbijom, a kada je Donbas u pitanju sa Rusijom. Apsolutni identični ugovori koji su bili usmereni na poštovanje nacionalnih manjina u skladu sa međunarodnim konvencijama. U oba slučaju EU je svečano proglasila da je postigla uspeh, i u oba slučaja EU ne može da ubedi Prištini niti Kijev da poštuju sporazume. Eto koliko je EU kredibilna - naveo je Lavrov.

- Tamo su potpuno isključili sva alternativne medije. Ako je takav izbor napravljen, a nemam sumnje da jeste, Brisel će odlučivati o sudbini svih zemalja Evrope. To pokazuje još jednom koliko košta status pretendenata na članstvo u EU. Objašnjenje je jednostavno: kandidati su dužni da još u pripremnom stadijumu bespogovorno prate politiku EU u sferi bezbednosti, koja je u kranje antiruskom ključu. Eto, to čeka zemlje koje pokušavaju da pronađu balans interesa. Uostalom, kakvu su bezbednost ojačali Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji? Žao mi je tih prijateljskih naroda. Rusija nikada neće preduzimati ništa što dodatno otežava veze među narodima. Time se bave na Zapadu.

Prema rečima nekadašnjeg ministra spoljnih poslova SRJ Živadina Jovanovića, podizanja barijera aktivnostima diplomata i diplomatije nije bilo ni u najtežim vremenima, ni kad je Hladni rat bio na svom vrhuncu.

Foto Ž. Knežević

Živadin Jovanović

- Diplomatija je ona oblast koja treba da funkcioniše u svim uslovima, bez ikakvih prepreka, jer ona nikome ne može naneti štetu. Diplomatija je traženje rešenja za sporna pitanja uz uvažavanje interesa svih koji su zainteresovani za to pitanje. To je umetnost rešavanja spornih pitanja, zato diplomatija na planeti celoj uživa imunitet, zato diplomate imaju slobodu kretanja, slobodu komuniciranja, jer ograničavanje diplomatije je suprotno težnji čovečanstva za mir, stabilnost, saradnju, razvoj - istakao je Jovanović.

Jovanović dodaje da je "prosto nezamislivo da se onemogućavaju diplomatske aktivnosti suverenih zemalja".

- Veoma je štetno i neprihvatljivo da se treći faktori zbog svojih užih interesa jednostrano angažuju u sprečavanju normalnih diplomatskih aktivnosti trećih zemalja. Pogotovu kada se onemogućava diplomatska aktivnost zemlje kao što je Srbija, koja je poznata kao faktor mira i bezbednosti, faktor poštovanja UN i međunarodnog prava. I po svom geopolitičkom položaju, između Istoka i Zapada, Srbija ima predodređenu ulogu pozitivnog činioca i nije čudo što je bila domaćin prve Konferencije balkanskih zemalja i što je bila domaćin konferencije Evropske organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS) 1976. godine, osnivač Pokreta nesvrstanih, bila je sedište Generalne konferencije Uneska, konferencija Svetske banke...

Foto D. Milovanović

Vladislav Jovanović

Diplomata u penziji Vladislav Jovanović istakao je da je u pitanju "sumrak Zapada, pad prosvećene Evrope, kraj svakog puta odnosa među državama".

- Da se osporava jednoj maloj državi, kakva je Srbija da održava odnose sa drugim zemljama, ne znam da li su svesni da time ruše granu na kojoj svi sedimo. Idu protiv osnovnih principa demokratije koji su zasnovani na toleranciji i na tome da svako ima pravo na mišljenje. Poruka za nas je da ako ne pristajemo da se ponašamo onako kako oni od nas traže onda prestajemo da budemo njihov partner. To znači da se naše neuvođenje sankcija Rusiji smatra smrtnim grehom - naveo je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ne treba da se preplašimo, iako to sve izgleda strahovito, to je sve u znaku pretnji, ali ona ne sme i neće biti do kraja realizovana.

Foto: D. Milovanović

Devetoro NATO mitingaša

PROTEST proukrajinskih organizacija ispred Predsedništva protiv ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok je na Andrićevom vencu trajao sastanak Vučića i ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, propao je juče, budući da se okupilo svega devet demonstranata. Okupljeni su nosili transparent "Hvala vam, komšije, spasili ste Srbiju sramote".

Sergej Lavrov, Foto AP

 

Lavrov: Srbija i Rusija zajedno protiv nacizma

LAVROV je istakao da Srbija i Rusija neće dozvoliti preporod nacizma. On je izgovorio i reči koje je trebalo da kaže na ceremoniji u Beogradu odavajući počast oslobodiocima naše prestonice i posvetio ih srpskom narodu:

- Mi ćemo biti dostojni sećanja sovjetskih i jugoslovenskih vojnika koji su pali u borbi protiv fašizma. Srbija i Rusija su jedinstvene u održavanju sećanja na žrtve Drugog svetskog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)