SERGEJ LAVROV SE OBRATIO JAVNOSTI: Naše odnose sa Srbijom niko neće moći da sruši

Novosti online

06. 06. 2022. u 12:12 >> 12:58

SERGEJ Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, obratio se javnosti iz Moskve, nakon što je ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića o otkazivanju njegove posete našoj zemlji.

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Наше односе са Србијом нико неће моћи да сруши

foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

- Desilo se nešto nezamislivo - rekao je Lavrov na samom početku konferencije, komentarišući zabranu preleta od strane Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske.

- Ovo je uznemirujuća akcija. Suverena zemlja lišena je prava da vodi svoju spoljnu politiku. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nisu spremni da žrtvuju svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Poseta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao pretnja velikih razmera -  rekao je Lavrov i dodao je da je sve što se desilo cinizam i licemerje Zapada.

Ovim postupkom Zapad jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava, istakao je Lavrov.

Lavrov je rekao da ga cinizam Zapada ne čudi i da jasno stavlja do znanja da će pritiskati, ne libeći se ni najnižih sredstava.

- Slično licemerje smo videli i ranije, uključujući i u vreme bombardovanja Jugoslavije - naveo je Lavrov.

Lavrov je rekao da niko neće moći da sruši odnose koje Rusija ima sa Srbijom i najavio da je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković pozvan da poseti njihovu zemlju.

- U svakom slučaju, naši kontakti ne nestaju. Pozvali smo Selakovića da u najskorije vreme poseti Rusiju. Nadamo se da avion kojim on bude leteo neće biti izložen još jednom sramotnom kažnjavanju od Brisela koji je izgubio svaku pristojnost - naveo je on.

- EU želi da napravi projekat koji će nositi naziv "zatvoreni Balkan" - rekao je Lavrov.

- Tamo se sve više boje istine, sve više pokušavaju da odu u neku fejk realnost koju pune preko društvenih mreža. Tamo su potpuno isključili sve alternativne medije. Ako je takav izbor napravljen, a nemam sumnje da jeste, Brisel odlučuje da će upravo on odlučivati o sudbini svih zemalja Evrope. To pokazuje još jednom koliko košta status pretendenata na članstvo u EU. Objašnjenje je jednostavno: kandidati su dužni da još u pripremnom stadijumu bespogovorno prate politiku EU u sferi bezbednosti, koja je u krajnje antiruskom ključu. Eto, to čeka zemlje koje pokušavaju da pronađu balans interesa - naveo je Lavrov.

- Ova politika je koncentrisana na antiruskom pravcu. Cenimo hrabar stav koji zauzima Srbija i lično predsednik Vučić, koji ističe da se neće baviti antiruskom delatnošću, ali Evropskoj uniji je želja da svi kandidati preuzmu obaveze rusofobskog karaktera.

Kakvu su bezbednost ojačali Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, upitao je Lavrov rekavši da mu je žao tih prijateljskih naroda. On je istovremeno poručio da Rusija nikada neće preduzimati ništa što dodatno otežava veze među narodima. Time se bave na Zapadu, naglasio je Lavrov.

On je dodao da Moskva još nije čula zvanična objašnjenja zemalja koje su odbile da dozvole prelet avionu ruske delegacije.

- Znam da će biti mnogo objašnjenja koja još nismo čuli. Zemlje koje su odbile da dozvole prelet ruskom avionu reći će da su im naredili u EU i NATO. Oni će, sa svoje strane, govoriti da su te zemlje same donosile samostalne odluke - primetio je ruski ministar.

Lavrov je još jednom potvrdio da niko neće prekinuti odnose Rusije i Srbije, te da naše dve zemlje neće dozvoliti preporod nacizma.

- Planirana je ceremonija Večne vatre gde bi se odala počast oslobodiocima Beograda.

Posvećujem govor srpskom narodu: Mi ćemo biti dostojni sećanja sovjetskih i jugoslovenskih vojnika koji su pali u borbi protiv fašizma. Srbija i Rusija su jedinstvene u održavanju sećanja na žrtve Drugog svetskog rata. Mi i Srbi nećemo dozvoliti preporod nacizma.

Briselska politika na Balkanu i Ukrajini je ista, Evropska unija podržava one koji zadiru u interese pojedinih naroda, konstatovao je Lavrov.

- Samo na Balkanu Brisel podržava one koji rade na štetu Srbije, a u Ukrajini one koji rade sve što ide na štetu Rusa - rekao je Lavrov.

On je uporedio ponašanje EU i kad je reč o postignutim sporazumima, gde je EU bila posrednik za Kosovo, i minskog regulisanja za Ukrajinu.

- Brisel je svečano obećavao da će podržati specijalni status i za sever Kosova, i za Donbas, kojim bi se dozvolilo da Srbi na KiM govore na srpskom, a Rusi u Donbasu na ruskom jeziku, što su identični dogovori o pravima nacionalnih manjina. U oba slučaja EU je doživeo sramotni neuspeh - rekao je on.

Na pitanje o razlozima zašto mu je onemogućen prelet, Lavrov je rekao da su ti razlozi razmatrani u medijima.

- Iznosila se verzija da je Lavrov u Srbiji jedan od najnepoželjnijih gostiju, jer dolazi pre Olafa Šolca i da je on bio nezadovoljan, čak uvređen time. Ostavljam to na duši analitičara koji su to iznosili. To je ponižavajuće pre svega za takve medije - naveo je Lavrov.

Na pitanje zbog čega su se Severna Makedonija, Bugarska i Crna Gora odlučile da zatvore vazdušni prostor za prelet aviona ruskog ministra, Lavrov kaže:

- Ili je nalog ili je želja da dobiju bodove. Možda su naredili odavno da ispune taj zadatak - rekao je Lavrov i dodao da nije moguće dogovoriti se sa Evropom.

Informaciju o otkazivanju posete potvrdio je i sam predsednik Vučić objavom na Instagramu, rekavši da će javnost detaljno obavestiti večeras u Dnevniku na RTS-u u 19.30 časova.

- Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju. O svemu ću da govorim više na RTS1 u Dnevniku u 19.30 - napisao je predsednik.

Podsećanja radi, "Novosti" su ranije objavile dokumenta na kojima je predočeno zbog čega je otkazana poseta Sergeja Lavrova.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NIJE PIĆE: Tomu je UBILA navika o kojoj se malo zna! Roker svirao sa Zdravkovićem, pa otkrio detalje