TRAŽE MANJE DECE I POMOĆ DRŽAVE: Sindikati predškolskih ustanova pisali premijerki i ministru

B. Borisavljević

17. 03. 2021. u 06:47

SAMOSTALNI sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja, Sindikat obrazovanja Srbije i UGPRS "Nezavisnost" zatražili su da se ograniči dolazak dece u vrtić.

ТРАЖЕ МАЊЕ ДЕЦЕ  И ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Синдикати предшколских установа писали премијерки и министру

Foto Ž. Knežević

Sa zahtevom da u obdanište dolaze samo deca, koju nema ko da čuva, zatražili su od nadležnih da država finansijski pomogne zaposlenima u ovoj oblasti!?

U pismu upućenom premijerki Ani Brnabić i ministru prosvete Branku Ružiću, sindikati navode da bi u predškolske ustanove trebalo da idu samo mališani, čiji roditelji su radno angažovani. Uz dopis, da u vrtić ne dolaze sva deca, ponovo je prosleđena inicijativa iz decembra prošle godine, da im se isplati novčana pomoć iz budžeta.

- Ako zaposleni u predškolskim ustanovama već moraju da rade, onda bi novčana pomoć iz republičkog budžeta, koju su u prethodnoj godini predlagala tri sindikata, bila mala satisfakcija - navodi se u dopisu i dodaje:

- Skoro trećina zaposlenih je na minimalnoj zaradi, što ih nije sprečilo da se radno angažuju, u skladu sa potrebama kriznih štabova tokom vanrednog stanja.

POZITIVNO 0,11 ODSTO MALIŠANA

PREMA podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, u martu je zaključno sa jučerašnjim danom na virus korona bilo pozitivno 65 dece i 265 zaposlenih, što je u procentima 0,11 odsto mališana i 2,65 odsto kolektiva. U predškolske ustanove je upisano oko 60.000 najmlađih Beograđana. Od oko 9.000 ukupno zaposlenih u 17 predškolskih ustanova, više od polovine su vaspitači - 5.273. Prosečan broj godina vaspitačica je 41,6, dok su mesečna primanja, u proseku, 53.098 dinara.

Dolaznost mališana u obdaništima je dobra. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, prošle nedelje u vrtićima je boravilo 30.692 dece, što je skoro 53 odsto od ukupnog broja upisanih. S obzirom na to da je prosečna dolaznost u normalnim okolnostima do 60 odsto, aktuelna epidemiološka situacija nije značajno uticala na smanjenje broja najmlađih koji idu u obdanište.

Najveća "gužva" je u novobeogradskim vrtićima, što je i očekivano, budući da je reč o najvećoj predškolskoj ustanovi. Na "spisku" je bilo 4.545 mališana, sledi Zvezdara gde je obdaništa išlo 3.465 dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024