CENU SPUŠTAJU JOŠ 20 ODSTO? I posle drugog pokušaja, grad je odlučan da proda Sava centar

M. STANOJKOVIĆ

01. 10. 2020. u 09:51

SAVA centar i njegova prazna kasa ostaju briga Grada, ako se i posle novog tendera, sa eventualno cenom nižom za još 20 odsto, ne javi kupac.

ЦЕНУ СПУШТАЈУ ЈОШ 20 ОДСТО? И после другог покушаја, град je одлучан да прода Сава центар

Za obnovu Sava centra potrebno je više od 50 miliona evra / Foto K. Mihajlović

Gradska uprava je odlučna da se reši ovog "gubitaša", pa razmatra spuštanje cene, mada ističe da neće da udovoljava željama privatnih investitora. S druge strane, kompanija "Delta", do sada jedina isticana kao potencijalni kupac, odlučna je u stavu da je trenutna ponuda finansijski neisplativa, ali se ne izjašnjava koji bi iznos njima bio prihvatljiv.

Kada je raspisan prvi konkurs za prodaju Sava centra, u "Delti" su istakli da pripremaju dokumentaciju i da imaju kratak rok od dve nedelje za prijavu. Ipak, bez ijedne ponude prošli su i prvi i drugi oglas za prodaju. Sa prve ponude od 27 miliona evra, cena je u drugom krugu sišla na 21,5 miliona evra, ali ni 5,5 miliona evra niža u odnosu na prvobitnu ponudu, nije bila dovoljno primamljiva za kupce.

Kako je u sredu najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Grad će u narednim danima razmotriti da li će iskoristiti zakonsku mogućnost da cenu Sava centra snizi dodatno i eventualno na taj način uspe da otuđi kongresnu dvoranu:

- Ograničeni smo zakonom. Zakon kaže da u odnosu na prvobitnu procenjenu vrednost imamo pravo, ukoliko se niko ne javi na tender dva puta, da spustimo cenu za 20 odsto. To smo jednom uradili, ali niko se nije javio.

Predstavnici "Delte", iako u javnosti ističu u više navrata da im se ova kupoprodajna cena ne uklapa u budžet za investicije, uz koju dodaju i 60 miliona evra koliko je minimalno potrebno uložiti, ostaju nedorečeni za koliko bi para preuzeli oživljavanje kongresne dvorane. U širem odgovoru ističu da će i ukoliko Grad snizi cenu, ponovo za sto sesti sa svojim ekspertima i računicom iz početka doći do odluke da li će se javiti na tender.

- Za renoviranje Sava centra treba mnogo više od 50 miliona evra, koliko ulaganje Grad traži. To znači da će se Sava centar isplatiti tek za 30 godina. Zato tražimo bolje ekonomske uslove. Nijedna banka neće da nas prati pod ovim uslovima - kaže Živorad Vasić iz "Delte".

I dok Grad spušta, "Delta" čeka. Naredni poziv pokazaće da li su se našli na pola puta.

GUBITAK VEćI ZA 15 MILIONA

ODBORNICI Skupštine grada usvojili su na nedavnoj sednici drugi rebalans poslovanja ovog preduzeća za 2020. godinu. Razlog je što usled nerealizovane prodaje nije otišao deo zaposlenih, pa je budžet za zarade morao da bude korigovan. Inače, gubitak Sava centra je ovim rebalansom povećan za oko 15 miliona dinara, odnosno za 4,78 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati