OBNOVA PAŠIĆEVOG TRGA NA PROLEĆE: Raspisan tender za uređenje centra

S. B. M.

četvrtak, 06. 08. 2020. u 09:27

ОБНОВА ПАШИЋЕВОГ ТРГА НА ПРОЛЕЋЕ: Расписан тендер за уређење центра

Foto promo

TENDER za uzradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića, Direkcija za gradsko građevinsko zemljište raspisala je početkom nedelje.

Dokumentacija bi, prema rečima gradskog urbaniste Marka Stojčića, trebalo da dodatno razradi konkursno rešenje, prvenstveno zbog odluke grada da postojeća fontana ostane na svom mestu.

PROJEKAT Rok da se razradi idejno rešenje, kao i jedinstvena fontana, april 2021., Foto promo

- Trg Nikole Pašića je za nas veoma značajan projekat, jer predstavlja poslednju stvar u zaokruživanju celine oko Trga republike. Tako da on ne samo istorijski, već u smislu pozicije na kojoj se nalazi, nije važan samo za nas već i za građane. Izradom ove dokumentacije očekujemo da će se konkursno rešenje dodatno razraditi, pre vega u smislu fontane koju planiramo da zadržimo. Ona će svakako dobiti osavremenjen izgled, ali u smislu forme, veličina i pozicije će ostati kao danas. Očekujemo da na proleće krenu radovi i sigurni smo da ćemo sledeće godine krajem jeseni i ovu poziciju imati kompletno završenu - navodi Stojčić.

AMBIJENT

KAKO se navodi u dokumentaciji, rekonstrukcijom je potrebno predvideti fleksibilan, višenamenski prostor, opremljen za različite manifestacije u toku godine. Spomenik Nikoli Pašiću treba uklopiti u ambijent trga, a na južnoj strani obeležiti mesto sa kojeg je moguće sagledati prostor Skupštine i početak Bulevara kralja Aleksandra. Svi platani, posađeni na molbu čuvenog Đoke Vještice biće očuvani.

Osnov za izradu tehničke dokumentacije je prvonagrađeno konkursno rešenje Trga Nikole Pašića, autorskog tima Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića, koje je 2016. godne dobilo prvu nagradu na javnom urbanističko-arhitektonskom konkursu.

Kada ponuđač bude izabran, imaće skoro osam meseci, odnosno do aprila 2021. da uradi projekat tehničke dokumentacije, a radovi bi mogli da počnu i maju iduće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Hortki

07.08.2020. 12:56

Gradovi veličine Beograda utrkuju se u privlačenju vrhunskih arhitekata i pejzažnih umetnika iz celog sveta. I u SFRJ krišom se gledalo u inostranstvo pa se kopiralo ili su kradom bili angažnovani stranci, kao recimo kod projektovanja i izgradnje kompleksa Sava Centra i brojnih hotela na obali. A sada se uređenje najvidljivijih i centralnih gradskih delova daje domaćim projektantima bez inostrane afirmacije i iskustva. Sve što je renovirano od parkova u poslednjih 15 godina više podseća na neki CIPov parking iza neke benziske pumpe nego na uređeni gradki prostor i park. Uništen je plato ipred Moskve, Tašmajdan...

Mila

11.08.2020. 11:09

@Hortki - Jedan od trgova, Studentski, će biti po idejnom rešenju "svetskog" imena Borisa Podreke. Mislim da nije problem da li je autor domaći, ili strani, već način kako se sve to radi: na brzinu organizovani, polujavni i unapred namešteni konkursi, nekompetentna komisija, pa sve do samovolje gradskih čelnika... Samo da se radi što više. Realno, ni jedan od trgova nije bio prioritet, a navalili su na sve!