APEL INSPEKCIJE: Ne koristiti zgradu u Vidovdanskoj 4, objekat i dalje nebezbedan!

Tanjug

20. 07. 2021. u 19:50

SEKRETARIJAT za inspekcijske poslove Beograda pred kojim se vodi postupak inspekcijskog nadzora nad izgradnjom objekta u Vidovdanskoj 4, gde je u petka počelo a danas se nastavilo urušavanje susedne zgrade, apelovao je danas na građane da poštuju izrečenu zabranu korišćenja, pošto je objekat i dalje nebezbedan.

АПЕЛ ИНСПЕКЦИЈЕ: Не користити зграду у Видовданској 4, објекат и даље небезбедан!

Foto: Z. Jovanović

Sekretarijat je u saopštenju naveo da investitor ima građevinsku dozvolu od 22. aprila ove godine i potvrdu o prijavi radova od 14. maja.

Takođe i da je članom 175. Zakona o planiranju i izgradnji propisano da je građevinski inspektor dužan da obavezno uradi dva inspekcijska nadzora i to prilikom dobijanja obaveštenja od nadležnog organa o prijavi temelja i posle završetka objekta u konstruktivnom smislu.

- Kako za ovu lokaciju nisu podnete prijave građevinskoj inspekciji pre urušavanja objekta, nije bilo osnova da se pokrene vanredni inspekcijski nadzor - preciziraju iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Dodaju da je odmah po saznanju da je 16. jula urušen objekat na susednoj parceli, građevinska inspekcija obavila hitan inspekcijski pregled ove lokacije.

Shodno ovlašćenjima građevinskog inspektora, po hitnom postupku je doneto Rešenje o zabrani korišćenja urušenog objekta jer je na licu mesta utvrđeno da bi korišćenjem objekta bezbednost i sigurnost stanara bila ugrožena, navodi se u saopštenju.

Građevinski inspektor je, kako navode iz inspekcije, doneo i rešenje kojim je naložena hitna obustava svih radova na izgradnji objekta, osim radova na obezbeđenju temeljne jame.

Investitoru je naloženo da izradi odgovarajuću projektnu dokumentaciju za obezbeđenje jame i susednih objekata i da uradi neophodne radove kojima će se obezbediti sigurnost susednih objekata, okoline i saobraćaja i da to mora početi odmah.

Sekretarijat za inspekcijske poslove takođe naglašava da su stručni nadzor i odgovorni izvođač, osobe koje su obavezne da organizuju izvođenje radova i svakodnevno ih nadziru

Stručni nadzor, koji određuje investitor, kontroliše da li se gradi prema građevinskoj dozvoli, proverava kvalitet izvođenja svih vrsta radova i primenu propisa, standarda i tehničkih normativa.

Odgovorni izvođač radova je dužan da izvodi radove prema dokumentaciji na osnovu koje je dobio građevinsku dozvolu a obavezan je i da obezbeđuje sigurnost objekta, ljudi na gradilištu i okoline.

Inspekcija navodi da je izvođač radova obavezan i da pismeno upozori investitora o nedostacima u tehničkoj dokumentaciji i nastanku nepredviđenih okolnosti koje utiču na izvođenje radova i primenu tehničke dokumentacije.

Sekretarijat za inspekcijske poslove napominje da ga izvođač radova nije obavestio o bilo kakvim nepravilnostima na gradilištu iako je, po izjavama stanara, bio obavešten o oštećenjima koje je izvođenje radova izazvalo na susednom objektu.

Navodi se i da je na osnovu konstatovanog stanja građevinski inspektor odmah sa lica mesta obavestio Prvo osnovno javno tužilaštvo o činjeničnom stanju i podneo odgovarajuće krivične prijave protiv odgovornih lica.

Takođe i da je Sekretarijat za inspekcijske poslove uputio dopis Inženjerskoj komori Srbije kako bi se preispitalo postupanje i utvrdila odgovornost članova Komore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)