KUĆNI RED I ZA KAFEDŽIJE! Upravnici zgrada izneli primedbe na Nacrt zakona o buci

M. S.

11. 06. 2021. u 08:51

ZBOG čega stanari moraju da poštuju kućni red i utišaju zvučnike do 22 časa, a ugostitelji u zgradama mogu da emituju muziku i posle ponoći?

КУЋНИ РЕД И ЗА КАФЕЏИЈЕ! Управници зграда изнели примедбе на Нацрт закона о буци

Foto N. Fifić

Ovo je glavna je zamerka upravnika stambenih zajednica koju su izneli na javnoj raspravi u Sava centru povodom Nacrta Zakona o zaštiti od buke. na "drugoj strani" bili su predstavnici Grada i Ministarstva za zaštitu životne sredine.

- Glavna primedba mojih kolega i moja je to da samo stanari moraju da poštuju kućni red - kaže Andrejić. - Pravila kućnog mira važe od 22.00 do jutarnjih sati, ali ne za sve. Ukoliko u zgradi ima lokala, poštovanje kućnog reda za njih ne važi. Nadležni su rekli da će da razmotre te zamerke i rupe u zakonu.

Kako je podsetio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Grad nije protiv ugostiteljskih objekata, ali mora da postoji mera između njihovog rada i normalnog života stanara.

- Pogotovo ako se objekat nalazi u stambenim zgradama - rekao je Vesić. - Pre ovog zakona, sproveli smo akustično zoniranje Beograda i utvrdili sve nivoe buke. Za ljude koji žive pored auto-puta, to je auto-put.

Predstavnicima stambenih zajednica su predstavljene pooštrene nadležnosti komunalne milicije koje će stupiti na snagu s novim zakonom. Kako je ponovljeno, komunalni milicionar će imati aparat koji će odmah meriti buku, pa će moći brže da se sankcionišu oni koji krše mere.

PREDLOZI DO 23. JUNA

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da očekuje da do 23. juna stigne još kvalitetnih predloga:

- U zakonu ćemo imati dva nova člana koji će se odnositi na buku u ugostiteljskim objektima. Stručne institucije će meriti buku, a nadležnost je poverena komunalnoj miliciji. Biće proširena lista izvora buke, a predviđena su sva dokumenta koja će pratiti zakon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)