POŽAREVAC – U spomen-parku “Čačalica”u Požarevcu, 15. oktobra biće položeni venci u čast poginulih vojnika i civila, povodom obeležavanja dvostrukog Dana oslobođenja grada - u Prvom i Drugom svetskom ratu.


Venci će biti položeni i na spomen-kosturnicu u kojoj počiva 441 pripadnik Crvene armije, koji su poginuli u Drugom svetskom ratu na potesu Majdanpek-Mladenovac. Njihovi posmrtni ostaci, iskopani iz prvobitnih grobova sa više lokacija, u zajedničku grobnicu u Požarevcu prebačeni su 14. oktobra 1962. godine.


Konvoj vojnih vozila sa metalnim kovčezima krenuo je od zadružnog doma u obližnjem selu Lučica, a pratilo ga je preko 20.000 građana. Pet godina kasnije, kod spomen-kosturnice zasađena je 441 breza, dopremljena iz ruskog sela Povarova specijalnim teretnim vozom koji je prevalio 2.500 kilometara. Njihova sadnja trajala je tri dana i isto toliko noći, uz uključene reflektore i uz učešće oko 3.000 vojnika i gorana.

PROČITAJTE JOŠ: Kruševac proslavlja 75 godina od oslobođenja


Jednu od breza zasadio je i poznati ruski pevač Mark Naumovič Bernes, koji je postao poznat izvođenjem čuvene romanse „Tamna je noć“. Tokom NATO bombardovanja 1999. godine, kao posledica vazdušnog zagađenja od bombi bačenih na Pančevo, stradalo je 300 breza, koje su 2007. godine zamenjene novim, dovezenimavionom iz Rusije.Foto: D. Novković