BRANISLAV Mirković iz Zvornika, lovac i predsednik LU "Vukovi sa Drine", više od četiri i po decenije je davalac krvi. Iz njegovih vena do sada je isteklo više od 25 litara dragocene tečnosti, koja je spasla desetine života. Krv je dao 74 puta, prvi put sa 16 godina, kao učenik Šumarsko- -tehničke škole u Kraljevu. Nastavio je u rodnom Višegradu, pa u Foči, i kao vojnik u Vipavi, u Sloveniji.

Pročitajte još: Zakon proredio davaoce

- Davao sam krv u svim bivšim jugoslovenskim republikama, sem u Makedoniji i Hrvatskoj. Pamtim veliku saobraćajnu nesreću u Višegradu, kada je autobus sa radnicima Rudarskog basena "Kolubara" sleteo u Drinu - na licu mesta smo davali krv iz vene u venu! U znak zahvalnosti, bio sam gost brigade koju su činili radnici "Kolubare" na saveznoj radnoj akciji na izgradnji auto--puta Beograd - Niš - seća se Mirković.

Zahvaljujući ovoj humanoj misiji ima dosta prijatelja, mnogima je - "brat po krvi".

- Bilo je dramatičnih slučajeva, bar u 80 odsto prilika moja krv je spasla nečiji život. Odazivao sam se uvek, ne gledajući kome je krv potrebna - kaže nosilac AB pozitivne krvne grupe.

Zvornik je ranije imao Društvo dobrovoljnih davalaca krvi, sada ga nema...

Pročitajte još: Požarevac sedmi put najhumaniji u davanju krvi

- Aktivni u društvu bili su i Neđo Stjepanović, Dragan Jovanović... Tokom poslednjeg rata smo prikupili više od 5.000 bočica krvi i spasli mnoge borce. Očekujemo podršku gradske uprave i da dobijemo prostor, da obnovimo rad društva, kako bi bilo još više davalaca - kaže osvedočeni humanista.

ČETVORICA BRAĆE

Pored Branislava, i trojica njegove braće - Danilo, Nenad i Predrag su višestruki davaoci krvi. Braća Mirković zajedno su do sada više od 300 puta darovali dragocenu tečnost.