Konobar opslužuje kulturu

Z. RAJIĆ

11. 10. 2018. u 14:41

Конобар опслужује културу

Dom kulture u Crvenki

Odbornici traže da se ponište konkursi o imenovanju u Crvenki i Sivcu. Oba direktora bez tražene visoke spreme i iskustva. Prigovor ministru

ZA direktore domova kulture u Crvenki i Sivcu izabrani su konobar-specijalista i saobraćajni tehničar. Oni su pre toga godinu dana bili v. d. rukovodioci ovih ustanova. Rešenja o njihovom imenovanju donela je SO Kula na osnovu raspisanih konkursa. Odborničke grupe SPS i DS zatražile su da se konkursi ponište i raspišu novi, jer su izabrani nestručni kadrovi.

Ukazano je na članove 36 i 37 Zakona o kulturi, po kojima kandidati za direktore ustanova, kao i v. d. rukovodioci, moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u struci. Direktor Doma kulture u Crvenki Miodrag Grubor završio je peti stepen Ugostiteljske škole "Bosa Milićević" u Subotici, a direktorka DK u Sivcu Miljana Medojević Srednju stručnu školu "4. juli" u Vrbasu, smer tehničar drumskog saobraćaja. Grubor je u svojoj biografiji naveo da je radio kao konobar, nastavnik praktične nastave za ugostitelje, upravnik restorana, direktor Rekreacionog centra, referent nabavke, terenski komercijalista i sales manager za francusko tržište. Medojevićeva je pre izbora za v. d. direktora DK radila u fabrikama rublja i obuće.

PROČITAJTE JOŠ - Kula: Većina odbornika sačuvala predsednika opštine

U konkursima za direktore crvenačkog i sivačkog doma kulture bili su navedeni "posebni uslovi" - da kandidati imaju višu ili najmanje srednju stručnu spremu četvrtog stepena i da nisu osuđivani. Za direktora DK u Crvenki traženo je da ima najmanje tri godine radnog iskustva (nije precizirano da staž bude u kulturi), a za rukovodioca DK u Sivcu najmanje jednu godinu. Predstavnik SPS je na sednici SO upozorio da konkursi nisu u skladu sa Zakonom o kulturi, ali je skupštinska većina uprkos tome izglasala nove direktore. Socijalisti su posle toga podneli prigovor Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, odakle je stigao odgovor da je "prava adresa" Ministarstvo kulture, kojem je potom prosleđen dopis, ali mišljenje još nije stiglo.

Dom kulture u Sivcu

Zanimljivo je da je jedan od odbornika SPS, i to onaj koji je ukazivao na protivzakonit konkurs, glasao za izbor direktorke DK u Sivcu, a protiv imenovanja direktora DK u Crvenki. Socijalisti su kasnije objasnili da je njihov odbornik pritisnuo pogrešan taster.

NASTAVLjENA PRAKSA

PREDSTAVNICI vladajuće koalicije u SO Kula na primedbu da su za direktore domova kulture u Crvenki i Sivcu postavili stranačke aktiviste odgovaraju da su samo nastavili praksu socijalista i demokrata, čiji su rukovodeći kadrovi u ovim ustanovama takođe bili bez visoke stručne spreme i potrebnog iskustva na poslovima u kulturi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Rasa

11.10.2018. 14:48

Ne grešite, možda čovek ima POKS fakultet ili onaj stari SPO pa preleteo kao kadar u SNS?