Kula: Većina odbornika sačuvala predsednika opštine

Zoran Rajić

sreda, 31. 01. 2018. u 21:34

Кула: Већина одборника сачувала председника општине

Opštinska zgrada u Kuli Foto Milić Vulović

U Kuli odbačena preporuka Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje predsednika. Rešenje o sukobu interesa Videkanjić nazvao osporavanjem prava na rad

ODBORNIČKA većina u Kuli odbacila je u utorak preporuku Agencije za borbu protiv korupcije da se razreši predsednik opštine Perica Videkanjić zbog podređivanja javnog interesa privatnom i zato što nije podneo pisano obaveštenje o sumnji u postojanje sukoba interesa.

Pročitajte još: Kula: Podižu se behaton kocke

U rešenju Agencije navedeno je da je Videkanjić doneo odluke kojima je Zanatskoj radnji "Div" svoje supruge Natalije Videkanjić, po osnovu prava prečeg zakupa, dodeljeno ukupno 237,79 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i da je za vreme njegovog predsedničkog mandata Zavod za izgradnju, čiji je osnivač opština, zaključio dva ugovora o javnim nabavkama, vredna ukupno 11,95 miliona dinara, sa preduzećem "Molimentum", čiji je direktor njegov rođeni brat Zoran Videkanjić.

Pročitajte još: TO Niš: Kandidat SNS za direktora nema staža

Prvi čovek kulske opštine kazao je da je Agencija za borbu protiv korupcije izricanjem mere javnog objavljivanja preporuke za njegovo razrešenje osporila pravo na rad njegovoj supruzi i rođenom bratu.

- Da li moja supruga, kao i svi ostali koji se bave stočarskom proizvodnjom, ima pravo na državno zemljište po pravu prečeg zakupa? Ne da dobije, nego da plati zakup. Da li moja porodica treba da prestane da radi zato što sam ja predsednik? - upitao je Videkanjić.

SOCIJALISTI UZDRŽANI ZA preporuku Agencije za borbu protiv korupcije da se razreši predsednik opštine Kula, glasali su samo opozicioni odbornici Ruske stranke i DS. Predstavnici SPS bili su uzdržani.

On je objasnio da je, kao predsednik opštine, ovlašćen i dužan da sprovodi odluke o izdavanju državnog poljoprivrednog zemljišta, ali da nije učestvovao u radu opštinske komisije koja je dodelila u zakup oranice firmi njegove supruge. Videkanjić je negirao i da je uticao na postupke javnih nabavki za usluge zimske službe i sanaciju kolovoza u opštini, ističući da se preduzeće "Molimentum" u oba slučaja pojavilo kao jedini ponuđač.

Odbornici vladajuće koalicije, okupljene oko SNS, dali su punu podršku predsedniku opštine, ističući da se u ovoj sredini nikad nije toliko gradilo kao za vreme njegovog mandata.

Pomenuta je izgradnja kanalizacije u Kuli i Crvenki, industrijske zone i novog Doma zdravlja u Kuli i sportske hale u Sivcu. Videkanjić je predočio da sve ono što je 31. maja 2016. godine, kad je postavljen za predsednika opštine, obećao da će biti urađeno, ostvareno već na polovini mandata, što je omogućilo da se krene u nove projekte.

Perica Videkanjić

Preporuku Agencije za borbu protiv korupcije nazvao je političkom igrom, ističući da nekome smetaju politička stabilnost i razvoj kulske opštine.

- Zna se da opština Kula ima najbolje investicione budžete ove i prošle godine, a to da li Agencija donosi prave odluke i kakvi ljudi sede u toj agenciji, neću o tome da raspravljam - zaključio je Videkanjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije