Zrenjanincima stiže pitka česmovača

S. PAŠIĆ

22. 09. 2017. u 17:47

Zrenjanin na korak do rešenja decenijskog problema vodosnabdevanja. U toku izdavanje dozvola za zvanično puštanje fabrike vode u rad

Зрењанинцима стиже питка чесмовача

U TOKU je postupak dobijanja svih neophodnih saglasnosti za zvanično puštanje zrenjaninskog postrojenja za prečišćavanje vode u rad - saznaju "Novosti". Sada samo od efikasnosti državne administracije zavisi kada će fabrika vode proraditi i iz cevi u domaćinstvima u najvećem banatskom gradu poteći čista i zdrava česmovača.

Povodom spekulacija da se projekat fabrike vode našao u krizi, čak da je doveden u pitanje zbog navodno nedostajućih dozvola za izgradnju, oglasio se Nenad Obradović, direktor beogradskog preduzeća "Sinertek", predvodnika konzorcijuma stranih i domaćih firmi angažovanih na izgradnji postrojenja.

Obradović ističe da su okončane sve tehničko--tehnološke probe, dobijeni odgovarajući rezultati i ispunjeni svi kriterijumi iz Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode. Zrenjanin je konačno na korak do rešenja decenijskog problema vodosnabdevanja!

I u JKP "Vodovod i kanalizacija", za koje će fabrika vode obavljati uslugu prečišćavanja, ističu da profesionalne "mutivode" više nemaju argumenata kako da ospore projekat koji će rešiti višedecenijski problem građana Zrenjanina sa vodom za piće. Dokazano je, ističu u JKP, da se može postići zahtevani kvalitet vode i da nema degradacije zbog njenog prolaska kroz gradsku vodovodnu mrežu.

KUBIK 80 DINARA? IZGRADNJA fabrike vode neće koštati ni dinar grad i građane, jer je sa "Sinertekom" JKP sklopilo ugovor o pružanju usluge prečišćavanja. Ona je utvrđena u fiksnom iznosu od 0,28 evrocenti po kubiku. Sa sadašnjom naknadom, iznosiće ukupno oko 80 dinara i to je cena koju bi potrošači trebalo da plaćaju kada poteče čista i zdrava česmovača.

- Sve analize, rađene u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Zavodom za javno zdravlje Zrenjanin i drugim akreditovanim laboratorijama, potvrđuju da je problem tehnički rešen i da iz novog postrojenja teče voda čiji kvalitet u potpunosti odgovara našim strogim standardima - navodi Siniša Gajin, rukovodilac poslovnih komunikacija u JKP.

Elimisani su i arsen, bor i druge štetne materije, zbog kojih je pre 13 godina inspekcija donela odluku o zabrani korišćenja vode iz gradskog vodovoda. Odmah po pribavljanju neophodne dokumentacije, fabrika vode zvanično će biti puštena u rad, a kada će se to desiti zavisi od nadležnih državnih organa.

REŠENJE IZ ITALIJE

NAJVEĆI komunalni problem grada na Begeju rešavale su decenijama mnoge domaće i strane kompanije, čiji brojni pilot-projekti nisu uspeli da pronađu tehnologiju za prečišćavanje. To je sada pošlo za rukom italijanskoj "Grupi Zilio", a konzorcijum "Sinerteka" u novu fabriku ugradio je dansku i opremu iz Srbije. Projekat je vredan sedam miliona evra.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije