Zrenjanin: Voda stiže do njiva uz pomoć para iz Abu Dabija

J. Su.

16. 08. 2017. u 15:55

U Međi pokraj Zrenjanina započeta izgradnja sistema za navodnjavanje iz Abu Dabi fonda. Ovo je odgovor na sušu, poručuju Nedimović i Mirović. Ovo je prvi od 14 sistema koji će pokriti 50.000 hektara

Зрењанин: Вода стиже до њива уз помоћ пара из Абу Дабија

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

U MEĐI kod Zrenjanina danas su započeti radovi na izgradnji sistema za navodnjavanje, prvi od 14 sistema kojima će biti pokriveno 50.000 hektara njiva u Srbiji. Finansiranje ovih radova je iz Abu Dabi fonda, a prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, sistemi za navodnjavanje jesu odgovor države na sušu.

Ministar je danas obišao početak radova na izgradnji sistema Međa, koji će imati dvonamensku funkciju - odvodnjavanje i obezbeđivanje vode za navodnjavanje za 762 hektara poljoprivrednog zemljišta u ovom delu Banata.

- Bolji dani idu za vodoprivredu i poljoprivredu - kazao je ministar Nedimović. - Naš odgovor na sušu su sitemi za navodnjavanje i generalno uvezivanje sa najmodernijim tehničkim sistemima. Što je za drumski saobraćaj auto-put, to je za poljoprivredu navodnjavanje. Očekujemo da radovi, u naredne dve do tri godine, koristeći pre svega sredstva iz Abu Dabi fonda, mogu biti gotovi. Tako bismo mogli da pređemo šestocifrenu brojku onih hektara koje ćemo navodnjavati.

Prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, počeli su radovi na realizaciji četiri sitema za navodnjavanje, od planiranih 11 u Vojvodini. U narednim danima biće započeto pet projekata, a još dva velika početi do kraja ove godine.

- Izgradnjom ovih sistema u Vojvodini i planiranih u Mačvi biće pokriveno više od 50.000 hektara sitemima za navodnjavanje, a to je najbolji mogući odgovor vremenskim uslovima i klimatskim promenama koje i ove, a i prethodnih godina, imaju uticaj na prinose - kazao je Mirović. - Ključna stvar je ne stati niti jedne godine u realizaciji ovakvih projekata, ono što je započeto iz Abu Dabi fonda, uz podršku ministarstva mora nas dovesti do približavanja evropskom proseku kada je reč o broju hektara koji je pod sistemima za navodnjavanje.

Pored Međe, započeti su i radovi na sistemu Jankov Most jedan i dva, Itebej i Rečej, objasnio je Mirović. To znači da ovi radovi moraju imati kontinuitet u narednih pet, 10 ili 15 godina. Na dnevnom redu sednice Skupštine Vojvodine, kaže, biće predlog odluke o dodeli dodatnih 100 miliona dinara JVP "Vode Vojvodine", za pripremu projektne dokumentacije za drugu fazu radova na izgradnji tih sistema, koji se finansiraju iz Abu Dabi fonda.

ZEMLJA STRANCIMA

IZMENAMA i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu utvrdićemo posebne uslove kada je reč o prodaji zemlje, a nacrt zakona je sačinjen tako da će štititi srpske interese, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Da bi stranac došao u mogućnost da kupi zemlju, mora da ima bar 10 godina prebivalište u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da ima mašine, opremu i kad sve to ispuni, ne može da kupi više od dva hektara - istakao je Nedimović. - Koristili smo iskustva Letonije, Litvanije, Estonije, Rumunije, a Evropska unija, da bi imala zamerke na ovaj predlog, morala bi da isključi bar 10 zemalja članica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Natalija

16.08.2017. 21:00

A voda za piće? Šta sa njom? Hoće li Banat ući u XXII vek bez iste, ili...