Italijanski grad Bergamo još ne može da se izbori u borbi sa virusom korona, a od kada se ustanovilo da je razmnožavanje stiglo sa utakmice Lige šampiona koju je klub iz tog grada igrao u Milanu tuga je još veća. Navijači Atalante su dočekali da svedoče istorijskom uspehu ekipe, a većina od prisutnih na „San siru“ je kući vratila virus Kovid19.

„Zabava na utakmici Atalanta – Valenisa u Milanu, na stadionu „San siro“, bila je biološka bomba“, rekao je gradonačelnik Bergama Đorđo Gori. „Tada nismo znali šta se dešava. Prvi pacijent u Italiji se pojavio 23.februara. Na dan utakmice virus je već cirkulisao i među 40.000 ljudi na stadionu sigurno je bilo zaraženih koji su ga prenosili. Bilo je mnogo kontakata te večeri, virus je lako prelazio sa jednog na drugog“.

Po povratku igrača Valensije u Španiju ustanovilo su neki od njih prvi pozitivni nosioci virusa korona u fudbalskoj La ligi. U prvom timu sa „Mestalje“ zaraženo je 35 odsto ljudi. U utorak je u Atalanti prijavljen prvi slučaj: rezervi golman, koji je na utakmici bez publike u Valensiji bio starter.

Španskim fudbalerima se, po povratku iz Milana, u bolnici pridružio i novinar Enrike Mateo, koji je izveštavao sa „San sira“

Goriju je jasno da nije samo utakmica uzrok masovnih zaraza u Bergamu:

„Iskra je bila u bolnici „Alzano Lombardo“, gde je došao pacijent koji nije prepoznao da ima upalu pluća i tako zarazio pacijente, doktore i medicinske sestre. Odatle je krenulo žarište epidemije“, rekao je gradonačelnik Bergama.