Raka Đurović analizira sporni gol Zvezde u večitom derbiju: Peti sudija najodgovorniji

Z. ĆOROVIĆ

05. 03. 2017. u 20:11

NJegova uloga je da bude odvažan i hrabar kada se radi o spornim situacijama u šesnaestercu, jer je u najboljoj poziciji da ih vidi. Sledeći na redu je pomoćnik – kaže bivši sudija

Рака Ђуровић анализира спорни гол Звезде у вечитом дербију: Пети судија најодговорнији

Radivoje Raka Đurović foto: Arhiva VN

PARTIZANOVCI ironično komentarišu da je sličan gol viđen još 1930. na SP u Urugvaju. U 153. večitom derbiju nije policajac bio asistent i dodao loptu iza gol-aut linije, ali je zaista neobjašnjivo kako niko od sudija nije video da je Ruizovo dodavanje kog Zvezdinog vođstva bilo neregularno.

Čija je najveća odgovornost, glavnog sudije Maja Vujovića koji je bio dobro postavljen, njegovog pomoćnika Svetozara Živina ili petog sudije Srđana Obradovića, koji čuči iza gola? Ove odgovore potražili smo od Radivoja Rake Đurovića, našeg bivšeg internacionalnog arbitra, a sada rado viđenog gosta u svim medijima kada se analiziraju odluke "ljudi u crnom".

- Po hijerarhiji odgovornosti, na prvom mestu je peti arbitar. NJegova uloga je da bude odvažan i hrabar kada se radi o spornim situacijama u šesnaestercu, jer je u najboljoj poziciji da ih vidi. Sledeći na redu je pomoćnik, pa tek onda glavni arbitar. U otežanim uslovima, koji su prethodili golu Kange, Vujović je bio u natežoj poziciji.

Đurović se ne slaže sa komentarima da se sve "videlo iz aviona" i da je lopta bila bar pola metra iza linije kada je na nju natrčao Ruiz.

- Uopšte nije tako očigledno da je lopta zamišljenim prečnikom napustila graničnu liniju. To su uvek specifične situacije, vizuelno vrlo komplikovane i tek kada se zaustavi snimak, onda bude jasno.

Mnogi zameraju Vujoviću što se nije konsultovao sa pomoćnicima, već je odmah pokazao na centar.

- Ranije je bila praksa da glavni otrči na konsultacije kod pomoćnika. Međutim, sada su arbitri povezani modernim, elektronskim komunikacijama, sigurno su razgovarali pre Vujovićeve odluke. Ipak, očigledno je da su imali lošu sinhronizaciju.

PLAVŠIĆ SIMULIRAO

DA li je bio penal za Zvezdu nad Plavšićem?

- Vujović je tu odlično procenio da je bilo elemenata simuliranja i žutim kartonom Plavšiću je svima dao do znanja da takve stvari neće tolerisati - kaže Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

arigo

05.03.2017. 21:47

Gospodin Đurović je sve školski objasnio.Peti sudija je bio u idealnoj poziciji,u nekom polučučećem stavu.Prosto je nemoguće da nije video da je lopta izvan terena.

todor

06.03.2017. 07:05

@arigo - Niko ne spominje Ruiza, to što je on uradio je diletantski , a ne sportski, video je gde je lopta kad je "vratio" u igru, međutim to mu ne smeta da se sekund kasnije raduje , kao pravo sportista.

toma52

06.03.2017. 08:40

@arigo - Treba razumeti sudiju mozda je zaboravio naocare kod kuce i to bliznje.To vazi i za glavnog jer ako on nakon tolikog iskustva u neposrednoj blizini dogadjaja ne vidi onda ne treba ni da sudi.Monevideo Bog te video.

GP

06.03.2017. 10:12

@arigo - Gospodin Djurovic nista nije objasnio cim pokusava da opravda Maja Vujovica. Svak ko to radi stvara teren i precutno odobravanje za greske narednih sudija koji ce golove mozda priznavati i sa tribina. majo vujovic (sad namerno malim) je bio dovoljno blizu da i sam vidi da je lopta presla gol-aut liniju i ne 5 cm kako to kaze raka vec najmanje 35 cm. Nije kliker da se ne vidi!

leon

06.03.2017. 18:44

@arigo - GP, sad ga stvarno pretera , veruj mi to je jednostavno . Uzmi loptu i idi na najbliže igralište (fudbalsko) loptu stavi 10 cm od aut linije ,jer toliko je bila ne 35 kao što si ti rekao i uđi u teren 14-15 metara i videćeš i sam da li stvarno možeš biti siguran da je lopte celim obimom van terene. Jer kad gledaš u donji deo lopte ti vidiš tu praznina ali za razliku od donjeg dela ceo obim je mnogo bliži liniji.I odlučiti se za sigurno u sekundi je stvarno teško i zato je odluka paja na L. S..

Bane

06.03.2017. 00:01

@leon - Kome verovati bivšem sudiji ili tebi. Čija to beše profesija tvoja ili njegova. Tvoj komentar je kao kad bi ja uzeo da operišem ispred hirurga. Drugo ti si navijački ostrašćen dok je čovek neutralan i opet više treba verovati njemu nego onom koji ne gleda stvari baš realno.

robin hud

06.03.2017. 00:49

@leon - @Bane. Vjeruj meni sadasnjem sudiji ! Kao prvo fudbal nije igra bez kontakta i samim tim nije svaki kontak prekrsaj ali iskreno ovaj kontak sa Plavsicem je bio i te kako za prekrsaj jedini problem u ovoj situaciji je sto glavni sudija nije vidio ruku igaca Partizana koja izbacuje Plavsica iz balansa a to je opet grska linijskog koji je ovo morao da mase a takodje velika grska glavnog sudije koji je previse brzo svirao indirektni udarac ne davsi tako linijskom sudiji vremena da reaguje !

GP

06.03.2017. 09:55

@leon - A Djurdjevic nije srusen u sesnaestercu vec iz gol-aut (vama omiljene) linije, nije Lukovic igrao rukom u sesnaestercu nego je mene pogodila lopta u ruku, ja sam je odnio rukom verovatno, a kod Plavsica, svak ko zeli moze da vidi da Leonardi prvo izbija loptu, a onda se ovaj nesto bacaka nogicama.Sto se tice golova, vas je regularan, nas nije. To vam je sva prica na onaj uzas o tima koji je na zalost prvi u ovoj Kokeza ligi.

Nikola

06.03.2017. 10:09

@leon - Po toj logici Bane i Majo Vujovic je objektivan i to je njegova profesija ali takvo je razmisljanje vas grobara uvek selektivno... Cuj covek neutralan...

Stari Partizanovac

06.03.2017. 00:45

Pa zar ne vidite da taj Djurović baca prašinu u oči svim navijačima. Zbog takvih je fudball u Srbiji tu gde jeste. Pa taj Majo Vujović je nezreo kao ličnost,, a kamo li da je sposoban voditi ovakav jedan meč. Mi u stvari izuzev Mažića i njegovog tima nemamo sudije. Svi su postali sudije tako što su izmedju ostalog ii Raki Djuroviću munuli neki evro u džep. Taj Majo,, čuj Majo ii Maja je lenj sudija. Nije mu ovo prva utakmica koju je katastrofalno sudio. Taj je trom i nije za sudiju.