SAHRANA IŠTVANA PASTORA DANAS U SUBOTICI: Do večne kuće ispratiće ga i Vučić i Orban

J. L.

04. 11. 2023. u 09:32

PREDSEDNIK Skupštine APV i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor (68) biće sahranjen danas u 14 časova na Bajskom groblju u Subotici iz Peić kapele. Do večne kuće ispratiće ga i predsednik Vučić, mađarski premijer Orban.

САХРАНА ИШТВАНА ПАСТОРА ДАНАС У СУБОТИЦИ: До вечне куће испратиће га и Вучић и Орбан

Foto: N. Karlić

Pre toga, u 10 časova u Skupštini AP Vojvodine u Novom Sadu počeće komemoracija, na kojoj će govoriti Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, Damir Zobenica, potpredsednik Skupštine APV i dr Bojan Bagi, šef poslaničke grupe SVM u pokrajinskoj skupštini. 

- Na moju molbu, od mog oca će se govorom oprostiti premijer Mađarske Viktor Orban, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, Hunor Kelemen, predsednik Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji (DSMR) u ime mađarske zajednice van matične države i Balint Juhas predsednik Izvršnog odbora SVM-a u ime stranke. Hvala im - objavio je Balint Pastor.

Od Ištvana Pastora, koji je posle kraće i teške bolesti preminuo u ponedeljak, proteklih dana oprostio se predsednik Vučić, mađarski premijer Orban, pokrajinski premijer Mirović, kao i drugi brojni politički delatnici.

Podsetimo, pre dva meseca, Pastora je u bolničkoj postelji u Subotici posetio predsednik Vučić, a potom je sa njim još jednom razgovarao. Po rečima predsednika Vučića, Pastor mu je u njihovom poslednjem razgovoru tažio da izbori ne budu 24. decembra, jer je to Badnji dan za rimokatolike.

-Kad sam ga poslednji put video bio je vedar. On je najzaslužniji za kreiranje mađarsko-srpskih bratskih odnosa. Ući će u istoriju, Srbija će mu podići spomenik kakav zaslužuje. Izvukao je iz ralja sukoba svojom snagom srpski i mađarski narod - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?