PETKOVIĆ: Ne može Kurti da nam zabrani da pomognemo narodu na KiM, neću odustati od poseta

Novosti online

27. 09. 2022. u 12:03

DIREKTORU kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću danas su deveti put zaredom Priština i Aljbin Kurti zabranili ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

ПЕТКОВИЋ: Не може Курти да нам забрани да помогнемо народу на КиМ, нећу одустати од посета

Foto: Printskrin

Petković kaže da time Priština najdirektnije gazi i krši sporazum o zvaničnim posetama.

- Ja sam svoju posetu na vreme najavio i u skladu sa svim procedurama. Jasno je da Priština ne želi normalizaciju odnosa kada meni, kao glavnom pregovaraču sa strane Beograda, ne dozvoljavaju ulazak na KiM. Jasno je da Priština ne želi nastavak dogovora sa Beogradom - izjavio je Petković.

On se pita da li je Kurtiju zasmetalo što je danas planirao da poseti Nemanju Mitrovića, kojeg su nožem napali i povredili Albanci.

- Da li Kurti misli da to što se desilo tom mladiću može da se sakrije, pa ne može, kao ni stotine incidenata i napada koji se svakodnevno dešavaju, na sve što je srpsko, na imovinu SPC... Da li je Aljbin Kurti mislio da će mojom zabranom ulaska zabraniti i otvaranje Trga braće Milić, neće, Trg će biti otvoren u Kosovskoj Mitrovici na velelepan način - kazao je Petković.

Dodao je da su braća Milić blizanci koji su stradali kao pripadnici vojske Jugoslavije boreći se za Kosovo i Metohiju.

Petković je rekao da je za danas planirao i razgovor sa srpskim narodom o bezbednosti i drugim problemima. Ali ovakvim ponašanjem Kurti šalje poruku da ne želi da razgovara već želi tenzije, želi da izazove sukobe i destabilizaciju na KiM.

- To što grade baze i vrše upad sa tzv. pripadnicima KBS, a nemaju prava to da rade, jer krše sporazum iz 2013. godine, sve su to pokazatelji da Kurti želi sukobe na ovim prostorima - kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da ono što treba da bude normalno i izraz dobre volje i dijaloga Kurti ne prihvata.

Petković naglašava da on neće odustati od dolaska na KiM, jer ne odustaje od naše borbe i potrebe da bude sa svojim narodom. On je napomenuo da vidimo na koji se način predsednik Aleksandar Vučić bori za mir na prostoru KiM i Zapadnog Balkana.

Peković kaže da Kancelarija za KiM ima dosta projekata za pomoć svom narod.

- Današnja zabrana ulaska je nečuvena i to je pokazatelj koliko je Priština danas nervozna, i koliko nema takta za sve ono što radi. Ona više i ne krije da krši sve sporazume, ona pokazuje da ne želi dogovore. Današnjim činom Prištine Kurti pokazuje da ne želi mir. Za razliku od predsednika Vučića Kurti govori kako će Beograd da napadne Kosovo i ugrozi region. To se neće desiti, Kurti je taj koji će zapaliti bure baruta ovde na Zapadnom Balkanu. Mi nikada nećemo odustati od našeg naroda na KiM - poručio je Petar Petković.

(TV Most)

BONUS GALERIJA: Pogledajte obuku mladih tenkista srpske armije

BONUS VIDEO: SPECIJALCI ROSU U AKCIJI U ŠTRPCIMA - Naoružani upali u srpske kuće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

POBEDIO SAMURAJA U DVOBOJU: Crnogorskom oficiru u ruskoj vojsci japanski komandant nije bio ravan