Đukanović: SPC čuvar Velike Srbije

V. K.

19. 06. 2019. u 21:23

Ђукановић: СПЦ чувар Велике Србије

Milo Đukanović Foto: Tanjug

Predsednik Crne Gore se ponovo obrušio na crkvu i mitropolita crnogorosko-primorskog Amfilohija

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović je saopštio da je uloga mitropolita Amfilohija onakva kakva može biti čoveka na visokom nivou u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, „koja je manje verska, a više politička organizacija. On je gostujući na N1 televiziji rekao da „SPC čuva infrastrukturu Velike Srbije i to kroz četiri eparhije u Crnoj Gori, od koji su tri prekogranične“.

Pročitajte još: Đukanović: Odlučni da rešimo pitanje crkve


- Amfilohijevo postupanje je u skladu sa misijom SPC i uvrenjem da je Crna Gora sticajem nesrećnih okolnosti postala nezavisna država i da će tu grešku crkva ispraviti. Mitropolit Amfilohije je neko ko ima rejting unutar SPC i u pravoslavnom svetu uopšte. Po meni bilo je i svetlih trenutaka u njegovom političkom delovanju –kada je podržao otklon od Miloševićeve politike i kada je bio suzdržan uoči referenduma, kazao je Đukanović.

On je demantovao navode da je plan crnogorske vlasri da otme manastire od SPC i dodeli ih „CPC“.

-Reč je o jednoj groznoj i gruboj političkoj manipulaciji. Reč je o tome da je 1918., koju uzimamo kao razgraničenje postojala CPC kao autokefalna. CPC je nestala dve godine kasnije ukazom Aleksandra Karađorđevića, nakon što je Crna Gora nasilno prisajedinjena Srbiji 1918. Dakle, u vremenu postojanja CPC, sva njena imovina je bila državna. Država je davala na upotrebu svoju imovinu CPC, a CPC je mogla koristiti, ali nije mogla otuđivati. Nakon 1920. dakle, nakon nasilnog nestanka i crnogorske države i crkve, imamo jedan period od 1941.do 1945. Imamo rat. Nakon toga se obnavlja Crna Gora kao sastavni deo Jugoslavije. Ne obnavlja CPC, i događa se da prema našem viđenju devedesetih godina u nekom metežu ratova se potpuno neovlašćeno neko knjiži kao vlasnik nekadašnje, neupitno, državne imovine koja je bila najpre data na korišćenje CPC-u a od 1920.koristi je SPC u Crnoj Gori. Dakle, ovo nije pokušaj da mi otimamo od nekoga nešto što je njegovo.

O izjavi patrijarha Irineja da je „poturica gori od Turčina“, Đukanović je odgovorio:

- Pišite mu pamet...

Đukanović je uveren da će Carigradska patrijaršija priznati autokefalnost „CPC“

-Naravno da to očekujem, jer bi me iznenadilo da se razmišlja drugačije. Ponavljam, bilo bi to suprotno kanonskom pravu. Kao što smo 1918. ostali bez države, pa nakon toga bez obzira što je bilo nasilno, logično 1920. ostali bez crkve, 2006. su se promenile okolnosti. Crna Gora je nezavisna država. U skladu sa ovim, organizacija Pravoslavne crkve prati organizaciju države, kategoričan je Đukanović.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Istoricar

19.06.2019. 22:53

Svi pricaju o Velikoj Srbiji, a ona sve manja kakav cinizav i licemerje najduzeg zivog diktatora evrope.

Абердар

19.06.2019. 22:59

Ако оваквим небулозама овај слаткоречиви велемајстор лажи успе да разори српску цркву онда Срби не заслужују ни да је имају!!

Dr

19.06.2019. 23:48

Ne počinje istorija 1918. U kojoj crkvi si ti kršten, ko te krstio? A otkud pravoslavlje u Crnoj Gori? Da nije možda neki Sveti Sava, osnovao pravoslavni crkvu na ovim prostorima. A ko je podigao te manastire u Crnoj Gori u 14om 15om veku? Da niste ti i onaj nesretni Miraš?

Маре

19.06.2019. 23:51

Рече и остаде жив! Већу глупост нисам чуо одавно!

Tuga

20.06.2019. 02:22

Od Kako se Druži Sa Albancima okrenuose protiv Srba I Srbije. Toje cilj Albanaca Da zavade Koga mogu Sa Srbijim. Samo osoba Sa Gramom mozga može tako nešto Da izjavi protiv Srbije I Pravislavne Crkve. Treba da se Stidi Djukanović Za laźne uzjave. Kaže velika Srbija Pa Šta ima Loše u Tome I daje Velika Srbija opet Brani samo SVOJU Teritoriju I Istinaje daje sve To Srbija mislise na Srpsko Kosovo. Glupi Crnogorski Predsedniče.

* КОМЕНТАР *

20.06.2019. 03:03

Накарадни самопркламовани преЦедник државе милогоре као гост на накарадној американској хушкачкој телевизијској испостави!!!

Lenka

20.06.2019. 06:57

Sta je covek sve spreman da uradi kad je ucenjen: laze, napada, provocira, kleci na kolenima i cvili gospodarima. O Milo, ima li kraja nasrtanjima na nasu napacenu zemlju?? U dubini duse i ti znas da si odavno na stranputici sa koje povratka nema. i sve to za saku dolara...

Raca Milosavljevic

20.06.2019. 06:57

... vala neka je ziv i zdrav ....ajde neka onda ostavi primorje na miru,jer ono nikada nije bilo deo nikakve drzave Crne Gore ako vec pominje 1918-tu godinu ...to je dobio na srpskoj krvi ... neka vrati u miru ako vec govori o pravdu i moralu ...a nece mu biti lako kada njegovi mentori procene da im vise ne treba ...

Slobo

20.06.2019. 07:27

mi Srbi smo samo krvi ako jedan ovakav duduk nas ponizava. Albanci bi se odavno digli da im se tako nesto uradi. Samo nas moze da dribla ko hoce, zato sto smo ovce.

sportmaki

20.06.2019. 09:07

Srbija je uvjek bila i biće velika.Veličuna se ogleda u duši srcu pravednosti slobodoljubivosti i tolerantnosti.

тлн

20.06.2019. 10:47

Пола црне горе је Херцеговина, 70% територије сте добили на "берлинском конгресу".

Čika Velja

20.06.2019. 10:57

Velika Srbija je bila Jugoslavija koju su vam Srbi napravili...a sad je svima prelepo!