Pod sumnjom za izdaju države: Uhapšen savetnik Rogozina

B. VLAHOVIĆ

utorak, 07. 07. 2020. u 11:13

Под сумњом за издају државе: Ухапшен саветник Рогозина
Bivši novinar „Komersanta“ i „Vedomosti“ Ivan Safronov, koji je od maja savetnik direktora „Roskosmosa“ uhapšen jutros u Moskvi zbog “izdaje države”

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

U MOSKVI je, neposredno pre odlaska na posao u utorak, uhapšen Ivan Safronov, bivši poznati novinar moskovskog dnevnika "Komersant", koji je od maja bio savetnik direktora "Roskosmosa" Dmitrija Rogozina.

Razlog hapšenja je "izdaja države". Moskovski sajtovi su objavili snimak kako policajci hapse Safronova.

U Federalnoj službi bezbednosti su izjavili da je Ivan Safronov skupljao i predavao informacije jednoj tajnoj službi iz zemlje koja je članica NATO. Radi se o informacijama koje predstavljaju državnu tajnu. Predstavnici FSB Rusije objašnjavaju da je Safronov predavao informacije o vojnotehničkoj saradnji, odbrani i bezbednosti Ruske Federacije.

ZNAO MNOGO Ivan Safronov je, nesumnjivo, mnogo znao, jer je, pre svega zahvaljujući ocu dugogodišnjem vojnom komentatoru, poznavao mnogo ljudi. Ali na koji je način napravio štetu svojoj državi, tek će se na sudu saznati.

Za takvo krivično delo maksimalna kazna je 20 godina zatvora.

Rukovodstvo pres-službe "Roskosmosa" požurilo je da saopšti da hapšenje Safronova nema nikakve veze sa njegovim radom u toj korporaciji. Ivan Safronov je postao savetnik za informativnu politiku Dmitriju Rogozinu u maju ove godine i trebalo je da vodi "niz specijalnih programa".

Ruski mediji, međutim, navode da je njegovo privođenje verovatno povezano sa člankom koji je u maju objavio u "Komersantu" o isporukama lovaca "Su-35" Egiptu. Naime, Safronov je prošle godine bio na razgovoru u FSB-u zbog teksta objavljenog u "Komersantu", čiji je on bio koautor, a koji se odnosio na ruske isporuke borbenih aviona "Su-35" Egiptu, informacija za koju se navodi da je bila državna tajna.

Sofronov (30) je sin vojnog komentatora Ivana Safronova, koji je poginuo 2007. godine. Od 2010. do 2019. radio je u dnevnom listu "Komersant", gde je dobio otkaz posle teksta u kome je tvrdio da se Valentina Matvijenko, predsednica Saveta federacije, sprema da podnese ostavku na svoju funkciju.

Posle odlaska iz "Komersanta", Safronov se zaposlio u listu za poslovne ljude "Vedomosti", gde je pisao o vojnoindustrijskom kompleksu i kosmičkoj industriji.

Kada se zna kakva provera mora da se prođe da bi se neko zaposlio u "Roskosmosu", nejasno je kako su "službe" dozvolile da se Safronov zaposli ako su o njemu već imale dosije.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

JEL TO ON ZAMENIO SINA NIKITE HRUSCOVA, KOJI JE NEDAVNO UMRO?

07.07.2020. 12:05

Nije ni cudo, u Americi su poceli i privatnici pravit kosmicke rakete, koje ce vozikat putnike po kosmosu.

Komentator

07.07.2020. 13:48

I mi bi trebalo da se ugledamo na Ruse, samo pitanje je imamo li dovoljno mesta u zatvorima.