Sukobi na granici, stotine migranata pokušalo da pređe u Grčku, Erdogan postavio uslov EU, Orban: 130.000 migranata već na Balkanu, moramo ih zaustaviti

Novosti Online/ Agencije

sreda, 04. 03. 2020. u 14:22

Сукоби на граници, стотине миграната покушало да пређе у Грчку, Ердоган поставио услов ЕУ, Орбан: 130.000 миграната већ на Балкану, морамо их зауставити
Grčke vlasti ispalile su suzavce i omamljujuće granate kako bi odbile navalu migranata koji žele da uđu u zemlju iz Turske

Grčke vlasti ispalile su jutros suzavce i omamljujuće granate kako bi odbile navalu na stotine migranata koji žele da uđu u zemlju iz Turske, a nakon što je Turska izjavila da će otvoriti svoje granice za sve one koji žele da je pređu.


Sukobi su nastali blizu pograničnog sela Kastanies, duž ograde na granci sa Truskom, koja prati kopnenu liniju do reke Evros.Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prošle sedmice je rekao da će otvoriti granicu i pustiti sve one koji žele da je pređu, što je dovelo do toga da se ka Evropi zapute hiljade migranata.Na graničnim prelazima nastao je haos, sve je više sukoba, nasilja.


Erdogan: Ako želi kraj migrantske krize, EU mora podržati turske inicijative u SirijiTurski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi Evropska unija trebalo da podrži turske inicijative za rešavanje sukoba u Siriji ukoliko želi da se migrantska kriza privede kraju.


"Ako evropske zemlje žele rešiti problem, tada bi trebale podržati političke i humanitarne napore Turske u Siriji", rekao je Erdogan.
Njegove izjave usledile su u trenutku kada novi talas migranata pokušava iz Turske da pređeu Evropu, nakon odluke Ankare da otvori svoje granice s Grčkom.


U svom govoru u Ankari, turski predsednik je evropske zemlje optužio za "kršenje" ljudskih prava jer "premlaćuju, sprečavaju iskrcavanje i čak pucaju" na migrante koji pokušavaju da se dočepaju Evrope.


Atina je demantovala optužbe Turske da je ubila migrante koji su pokušavali da pređu na grčku teritoriju.
Orban: 130.000 migranata je već na Balkanu, moramo ih zaustaviti


Mađarski premijer Vitkor Orban rekao je da je 130 hiljada migranata već prešlo tursko-grčku granicu i da moraju biti zaustavljeni što je moguće južnije.


"Neće biti dovoljno odbraniti grčko-tursku granicu", rekao je Orban na konferenciji sa ostalim premijerima zemalja Višegradske grupe (Poljska, Slovačka, Mađarska i Češka) u Pragu.


Orban je kazao da migranti koji pređu grčku granicu moraju biti zaustavljeni pre ulaska u druge zemlje, dodavši da bi trebalo pružiti pomoć Makedoniji i Srbiji, a ako migranti prođu i granice tih zemalja, Mađarska će formirati zadnju barijeru.


"Kao posljednje sredstvo odbranićemo evropsku spoljnu granicu", rekao je mađarski premijer.


Orban je na samitu Višegradske grupe poručio da je mađarsko stanovište o ilegalnim migracijama postalo opšte prihvaćeno u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

sramota šta evropski političari tolerišu

04.03.2020. 14:41

Kakvi crni migranti to je islamski džihad. Vreme je da se pokrenu ozbiljne vojne akcije protiv ovih osvajača. Ko je video da nasilno u tuđu državu?

Vladimir Marković

04.03.2020. 14:48

Ko nelegalno udje vrši akt agresije. Svako ko im na bilo koji nacin pomaze cini akt izdaje a to delo ne zastareva.

Милутин

04.03.2020. 14:53

Ако је тачно да је 130,000 миграната прешло грчко-турску границу онда наша војска и полиција треба да буду упућене на наше јужне и источне границе.

драгана

04.03.2020. 16:16

@Милутин - Snalaženje u prostoru i raspoznavanje strana sveta nije veština svih ljudi.

Kalimero

04.03.2020. 14:56

Osvajacima, to jest "migrantima" cilj je EU. Prema tome, natovariti u vagone, otvoriti sve granice do Austrije i Nemacke i pustiti ih samo napred.Toliko

Dobrivoje038

04.03.2020. 16:54

Erdoganu je malo 3 ili 4 milliards euros koje je dobio od EU, hoce jos toliko

Pesterac

05.03.2020. 10:36

Trebalo je poslusati Erdoagana,mesecima unapred je upozoravao!!! Ali koja histerija Boze moj. Pa svi ti ljudi su boravili u Turskoj i nista a sada krenuli ka Evropi i sve se raspada!!! Dali je to Turska jaca od Evrope