Si grdi strane sile za nasilje u Hongkongu

I. S.

četvrtak, 15. 08. 2019. u 21:15

Си грди стране силе за насиље у Хонгконгу

Policija na ulicama Hongkonga

Krivce za višemesečno stanje u Hongkongu Peking našao van kineskih granica. Tramp: Kad rešite demonstracije, pregovaraćemo

PEKING je u četvrtak optužio "strane sile da su podstakle nasilne proteste u Hongkongu". Ne identifikujući te ino-snage, kineske vlasti su poručile da "su ti napori primećeni i da će se počiniocima vratiti kao bumerang". Kineski ambasador u Britaniji Liju Sijaoming, istakao je da je Hongkong deo Kine i da, zato, "stranci moraju da obustave svoje mešanje u poslove u Hongkongu".

Pročitajte još: Hong Kong sprema paket mera za podršku ekonomiji

Liju je dodao da Kina želi da se dešavanja u Hongkongu završe na miran način, ali je upozorio da postoji ogromna opasnost od terorističkih napada ukoliko se ovi protesti radikalizuju. Neki britanski političari i dalje smatraju ovu kinesku teritoriju delom svoje imperije, pa se on nada "da će premijer Boris Džonson sa velikim oprezom pratiti dešavanja u Hongkongu".

Predsednik SAD Donald Tramp je pohvalio predsednika Kine Si Đinpinga kao "velikog lidera koji bi mogao brzo da reši potrese u Hongkongu ukoliko bi to želeo". Šef Bele kuće je poručio da trgovinski pregovori sa Kinom mogu da sačekaju dok se ne smanje tenzije u Hongkongu.

Pročitajte još: Peking osuđuje "skoro terorizam" na aerodromu u Hongkongu

Tramp je na "Tviteru" napisao: "Naravno da Kina želi dogovor. Ali treba ih pustiti da prvo na human način reše pitanja u Hongkongu". Tramp je, na "Tviteru", nagovestio da bi mogao da zamisli skori susret u četiri oka sa Sijem. Komentarišući taj gest, američki "Blumberg" je ocenio da je "Tramp pružio kineskom lideru maslinovu grančicu".

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Kina "primila k znanju izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da Peking treba sam da reši krizu u Hongkongu".

Foto AP Demonstranti iznose povređene

U međuvremenu je glavni opozicioni lider u Hongkongu, zatvoren zbog optužbi za učestvovanje u javnim neredima, pušten uz kauciju. Masovne demonstracije protiv zakona o izručivanju hongkonških prestupnika Pekingu, počele su u junu.

Pristalice pokreta još uvek planiraju ulične proteste, ali nije jasno koji je njihov sledeći potez. Više od 700 demonstranata uhapšeno je od početka juna.

POVOD

ŠEF Bele kuće Donald Tramp je ranije, podsećaju svetske agencije, malo govorio o protestima u Hongkongu, a nešto opsežniji komentar usledio je pošto je vrednost akcija na američkim berzama pala, delom i zbog situacije u Kini i Trampovog odnosa prema Pekingu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sasa0574

16.08.2019. 06:32

Pa rešite bre ljudi na human način te demonstracije kad vam tata Tramp kaže. Eno vam primer od amera u Fergusonu i od francuza u Parizu kako se humano rešava tako nešto.