Francuske javne ličnosti protiv povećanja školarina

Beta

06. 01. 2019. u 22:30

Француске јавне личности против повећања школарина

Žilijet Binoš

Francuske javne ličnosti, među kojima glumica Žilijet Binoš i ekonomista Toma Piketi, potpisali su platformu protiv povećanja fakultetskih školarina za studente iz zemalja van EU, tvrdeći da bi to dovelo do "zida od novca" koji je pretnja za "siromašnije stu

Francuske javne ličnosti, među kojima glumica Žilijet Binoš i ekonomista Toma Piketi, potpisali su platformu protiv povećanja fakultetskih školarina za studente iz zemalja van EU, tvrdeći da bi to dovelo do "zida od novca" koji je pretnja za "siromašnije studente".

"To je zid od novca koji vlada želi da podigne protiv stranih studenata", navode potpisnici platforme koja je danas objavljena u francuskom listu Žurnal di dimanš.

Vlada je u novembru najavila veliko povećanje školarina za strane studente, sa 170 na 2.770 evra za osnovne studije i sa 243 na 3.770 evra za master od početka 2019. To je, prema navodima vlasti, "trećina realne cene" njihovog studiranja.

PROČITAJTE JOŠ: Više stipendija za studente

To povećanje, navode potpisnici platforme, "preti siromašnijim studentima jer oni nikako ne mogu toliko da plate".

"To je prosto mera koja stavlja tačku na njihove snove da studiraju u Francuskoj", navodi se u platformi. Potpisnici su vladinu strategiju sveli na maksimu "Siromašni studenti, napolje".

Oni zahtevaju "povlačenje mera i pokretanje nacionalne debate o finansiranju univerziteta" i pozivaju da se ne "priklanja anglo-saksonskom modelu plaćenih univerziteta".

"Ako je Francuska četvrta zemlja po broju stranih studenata to je upravo zato što je svetski šampion drugog modela, na koji možemo biti ponosni: modela u kome zemlja ne smatra da je znanje usluga kao i svaka druga", ocenjuju potpisnici.

Francuska je četvrta u svetu po broju studenata iz celog sveta, pošto je prethodnih godina treće mesto prepustila Australiji. Međutim, ako se s liste izuzmu anglofone zemlje, Francuska zauzima prvo mesto na njoj.

Među potpisnicima su i glumica Izabel Ađani, bivši fudbaler Lilijan Tiram i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije