Dijamant od 190 karata pronađen u Rusiji

Tanjug

29. 12. 2019. u 23:59

Ogromni dijamant od 190,77 karata pronađen je u ruskoj sibirskoj federalnoj jedinici Jakutiji samo nekoliko dana uoči Nove godine

Дијамант од 190 карата пронађен у Русији

Twitter RT@RT_com

Ogromni dijamant od 190,77 karata pronađen je u ruskoj sibirskoj federalnoj jedinici Jakutiji samo nekoliko dana uoči Nove godine, objavila je Alrosa, vodeći svetski proizvođač dijamanata.

Prema analizama stručnjaka, visokokvalitetni dragoceni kamen koji je iskopan u dalekoj Jakutiji 25. decembra, mogao je neometano da leži u prirodi dve milijarde godine. Dalja ispitivanja utvrdiće tačnu starost dijamanta, prenosi Raša tudej.

"Otkrivanje dijamanta neposredno pre Nove godine pravi je poklon", izjavio je Jevgenij Agurejev, zamenik generalnog direktora Alrose.

On je dodao da je priroda ove godine bila vrlo velikodušna, sa izvanrednim iznenađenjima poput dijamanta u obliku srca koji je kompanija otkrila pre dana Svetog Valentina.

Sada je ogromni dragulj poslat na detaljne analize i preliminarno vrednovanje, preneo je portal Klidž.ba.

Ranije ove godine, ruski rudnik dijamanata otkrio je neobičan dijamant nazvan Matrjoška jer podseća na tradicionalnu rusku lutku. Veruje se da je ovaj dijamant, koji je star 800 miliona godina, apsolutno neprocenjiv i jedini na svetu.

— RT (@RT_com) December 29, 2019

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Milos

01.01.2020. 00:04

Osim što vredi kao nakit, kakvu drugu ima primenu od koje bi čovečanstvo imalo korìst ?