Zeleno svetlo za ruske lekove na tržištu BiH

Novosti Online / S.M.

26. 03. 2020. u 17:15

Зелено светло за руске лекове на тржишту БиХ

Foto: D. Pozderović

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak odlučio je da bude izdata dozvola za promet ruskih lekova u BiH
Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak odlučio je da bude izdata dozvola za promet ruskih lekova u BiH, u skladu sa ovlaštenjima i obavezama koje propisuje Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima. Zolak je to učinio, iako na sednici Komisije za lekove nije došlo do približavanja stavova članova iz Republike Srpske i Federacije BiH.

- Prilikom odlučivanja uzeo sam u obzir stavove obe strane, kao i ekspertsko mišljenje koje je nedvosmisleno pozitivno -  istakao je Zolak.

On je napomenuo da se ovo pitanje politizovalo bez ikakvog osnova, i dodao da će i ovi lekovi, koji su ušli u sistem, biti praćeni i kontrolisani kako to struka i zakoni nalažu.

Inače već godinu dana u BiH traje priča o dolasku ruskih lekova na tržite BiH.

Pročitajte još: Ruski lekovi ipak dobijaju zeleno svetlo? Višemesečno pregovaranje o ponudi stranih medikamenata na tržištu BiH bliži se kraju


Protiv ove odluke su bili iz Federacije BiH čiji su članovi u Komisiji za lekove uporno bili protiv ove odluke. Ipak direktor Agencije za lekove po zakonu može doneti odluku mimo komisije i to je i učinio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije