Руски лекови ипак добијају зелено светло? Вишемесечно преговарање о понуди страних медикамената на тржишту БиХ ближи се крају

С. МИШЉЕНОВИЋ

22. 02. 2020. у 10:15

Руски лекови ипак добијају зелено светло? Вишемесечно преговарање о понуди страних медикамената на тржишту БиХ ближи се крају

Једна од апотека у РС Фото А. Стевановић

Јефтинији су од 25 до 30 одсто од истих које производе европски фармацеути

ВИШЕМЕСЕЧНО преговарање и одлучивање о увозу руских лекова на тржиште БиХ ближи се крају и коначна одлука о томе биће донета наредне седмице, потврђено је "Новостима" из извора упознатих са целом причом.

- Руски лекови ће највероватније добити зелено светло, јер се просто не може никако правдати да они нису добри за грађане у БиХ, а извозе се широм света и показали су се као веома квалитетни - кажу наши извори.

Последњу реч око увоза лекова из Русије даће Александар Золак, директор Агенције за лекове и медицинска средства БиХ, након што добије записник Комисије за лекове БиХ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нови лекови на рачун државе?

На последњој седници Комисије, која има 15 чланова, од којих седам долази из РС, седам из ФБиХ и један члан из Брчко дистрикта, гласано је против руских лекова. Сви чланови из Српске су били за, а сви из Федерације БиХ против. Овог пута и представник Брчко дистрикта је био такође против, иако је раније гласао за увоз тих лекова.

- Иако Комисија није дала "зелено светло", то није обавезујућа и извршна одлука, јер Комисија делује као саветодавно тело директору Агенције, који ће ипак донети коначну одлуку, без обзира на то како се гласало у Комисији - кажу наши саговорници.


Александар Золак,Фото Агенција за лекове БиХ

Ипак, након последњег гласања у Комисији, градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да је члан Комисије из Брчког био обавезан да обави консултације са Владом дистрикта и са градоначелником, али да то није урадио.

- Из тог разлога затражио сам од Агенције за лекове БиХ да његов глас сматра неважећим. Имамо интерну одлуку о начину представљања Брчко дистрикта у телима на нивоу БиХ. Ово може бити веома опасан преседан да се неко понаша као слободан стрелац - рекао је Милић.

Увоз лекова из Русије коментарисао је и Милорад Додик, српски члан ПБиХ. Он је изразио уверење да ће руски лекови бити на тржишту БиХ, јер сматра да нема ниједног разлога да тако не буде.

- Лекови руских произвођача, који се несметано и у време санкција Запада извозе на европско тржиште и сертификовани су у складу са правилима ЕУ, требало је да добију дозволу за увоз у БиХ. Већ две, три године покушавамо то да урадимо, али постоји општа опструкција - рекао је Додик.

Фото Д.Поздеровић

Он је напоменуо да су руски лекови од 25 до 30 одсто јефтинији од лекова европских произвођача, што говори да би значајан новац био уштеђен.

- Очигледно је да је проблем што би руски лекови били далеко јефтинији. Желимо да обезбедимо да наше здравствене установе и пацијенти имају јефтиније лекове од постојећих. Проблем који постоји говори о неодговорности људи из Федерације БиХ, јер су представници Републике Српске гласали за увоз руских лекова - рекао је Додик.


УВОЗ ОД 500 МИЛИОНА КМ!

ИНАЧЕ, на тржишту лекова у БиХ се могу наћи лекови из Турске, Ирана, Малезије и земаља ЕУ. Када се говори о увозу медикамената у БиХ, према подацима институција БиХ, вредност увезених лекова у БиХ за прошлу годину је износила око 500 милиона марака, док их домаћи произвођачи пласирају у вредности од око 114 милиона КМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације