DOVIĐENjA BiH, dobro došao "RS-egzit"!

Ovim rečima, izgovorenim na engleskom, započeo je u ponedeljak srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik obraćanje na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske, zakazanoj nakon poslednjeg udara iz Sarajeva na Banjaluku, odnosno odluke Ustavnog suda BiH kojom se Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS proglašava neustavnim.

Dodik je jasno upozorio da prava Srpske, kao učesnika Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne smeju da budu osporavana:

- Ne znam koje reči treba da upotrebimo da bismo pokazali da smo ovaj put ozbiljni i da nećemo prihvatiti bilo kakvo drugo kretanje. Ovde smo zato što smo poniženi, prevareni i u kontinuitetu pokušavaju da nas naprave blesavim, nekonzistentnim i manje vrednim, kao što neki sa Zapada misle.

Pročitajte još: Dodik poručio: Srpska nikog NE NAPADA, ima pravo da traži ono što joj PRIPADA

Istakao je da je Ustavni sud BiH prebacio imovinu na BiH kojoj to ne pripada, te da su neki, uključujući i njega, bili naivni kada su mislili da će Bošnjaci stati na ukidanju simbola RS. Za Dodika više nema dileme - Srpska i srpski narod nemaju šansu u BiH, jer se posmatraju kao kategorija koju Sarajevo i Bošnjaci ne prihvataju i koju mrze i žele da unište, te da su bošnjački političari uvereni da je došao trenutak za konačni obračun sa srpskim narodom:

- Samo Narodna skupština može da govori u ime ovog naroda. Ne smemo oklevati da donesemo odluke važne za našu budućnost. Uverenje da će stranci spasiti BiH je naivno i Srpska nema nijednu drugu soluciju nego da se vodi svojim interesima.

Dodik je rekao i da je posebna sednica parlamenta sazvana jer je srpski narod prevaren:

- Ovog puta taj sud je otišao dalje i sebi dao za pravo da donosi odluke i prebacuje na BiH imovinu koja joj ne pripada.

Srpski član Predsedništva BiH zahvalio je liderima svih političkih partija na spremnosti da prevaziđu netrpeljivosti u odbrani interesa Srpske.

Željka Cvijanović, predsednica RS, poručila je da je BiH jedno duboko unesrećeno društvo, jer nije dobilo priliku da se razvije kao istinska multietnička zajednica. Ona je pročitala osam zaključaka u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH, koje su usaglasili i potpisali lideri SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, NDP, Ujedinjene Srpske i DNS. Zaključci, između ostalog, obavezuju predstavnike RS u institucijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i izboru domaćih sudija.

ODBACITI ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA

U zaključcima Skupština obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu. Takođe, obavezuju se sve institucije RS da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.