NAKON što je predsednik SDS Mirko Šarović izjavio da SNSD i HDZ BiH blokiraju rad Parlamenta BiH i da treba pokrenuti proceduru smene rukovodstva i formiranja nove većine u Parlamentu BiH, stižu i reakcije iz SNSD, koje kažu da se predsednik SDS ponašao kao devojka koja se nudi svima!

Iz SNSD poručuju da je jedini cilj Šarovića i SDS da zadrže fotelje u Savetu ministara i da izbace SNSD iz većine!

Staša Košarac, predsedavajući Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH, kaže da je Šarović veoma pouzdan i poslušan partner SDA i Bošnjacima i da želi pošto-poto zadrži svoju fotelju u Savetu ministara BiH.

- SNSD ne blokira rad Parlamenta BiH, već to radi SDA kroz Predsedništvo BiH, jer kontrolišu dvojica članova, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a koji nisu dali saglasnost kandidatu SNSD Zoranu Tegeltiji da bude predsedavajući Saveta ministara BiH i tako su blokirali sve institucije na zajedničkom nivou - ističe Košarac.

Prema njegovim rečima, jasno je da postoji dobra sprega između SDS i SDA.

Pročitajte još - Mirko Šarović: Male šanse za koaliciju SDS i SNSD!

- Samo SDS nema problem sa SDA i samo SDA nema problem sa SDS. Svi ostali u BiH imaju problem sa SDA - izjavio je Košarac i dodao da to dovoljno govori da Šarovića bira SDA i da su mu oni, sa delom međunarodne zajednice pomogli da preuzme SDS.

On dalje kaže da tako Mirko Šarović raznim spinovima, a uz podršku SDA i pojedinih stranih amabasada, želi da minimizira izbornu volju građana Srpske, a koji su jasno rekli da je SNSD sa koalicionim partnerima ubedljiv pobednik prošlih izbora.

Sednica Parlamenta BiH

Predsednik SDS Mirko Šarović izjavio je da rad Parlamentarne skupštine BiH blokira SNSD, a prati ga HDZ BiH i navodi da, ukoliko se, kako kaže, nastavi sa blokadom, treba iskoristiti sve metode, poput promene parlamentarne većine.

- Ukoliko se nastavi sa blokadom onda treba iskoristiti sve metode, od promene parlamentarne većine, spreman sam na tako nešto, a ne tražim ništa za uzvrat. To je odgovornost broj jedan - rekao je Šarović.

Radi se o klasičnoj blokadi rada Parlamenta i to je veći problem od formiranja Saveta ministara.

Pročitajte još - Mirko Šarović na čelu SDS

- Parlament je zloupotrebljen da bi se vršio pritisak. Parlament treba da radi, a političari neka se dogovore o izvršnoj vlasti. Parlament je stariji od Saveta ministara. Vidimo da ovakav Savet ministara produkuje različite projekte i zakone. Na čekanju je negde oko 40 zakona u PBiH. Mislim da blokada treba da prestane, jer će šteta biti još veća. Treba da se pokrene inicijativa za smenu rukovodstva. Predložiću Zvizdiću da zakaže sednicu Predstavničkog doma, uvek imaju 22 ruke da se izglasa, da se prekine sa blokadom - poručio je Šarović.

Staša Košarac, foto D.Pozderović

BLOKADA VLASTI

NENAD Stevandić, predsedavajući Srpskog kluba u PBiH, kaže da Mirko Šarović sedi u tuđoj fotelji u Savetu ministara BiH i učestvuje u blokadi formiranja novog Saveta ministara BiH, jer ne želi da podnese ostavku i povuče se iz te institucije.

- Šarović samo traži alibi za ostanak u fotelji, a koju je izgubio na izborima. Sve što radi Šarović, u suštini, pravljenje je odstupnice za Izetbegovića da se što duže ne formira Savet ministara, jer su on, Dragan Mektić i Igor Crnadak ministri koji odgovaraju Izetebegoviću, ali nemaju politički legitimitet i dovoljan broj glasova - napomenuo je Stevandić.