Mirko Šarović: Male šanse za koaliciju SDS i SNSD!

S. MIŠLjENOVIĆ

sreda, 03. 07. 2019. u 08:53

Мирко Шаровић: Мале шансе за коалицију СДС и СНСД!

Mirko Šarović

Predsednik Srpske demokratske stranke za naš list o situaciji na političkoj sceni. Međustranački dijalog o važnim pitanjima Srpske u ovom trenutku realan domet saradnje

ZA sedmog predsednika SDS izabran je Mirko Šarović, aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Izbori za predsednika su pokazali podeljenost u najjačoj opozicionoj stranci Srpske. Jedan od prvih zadataka novog predsednika biće i da pomiri struje, koje su se iskristalisale na izbornoj skupštini SDS. Ukoliko Šarović uspe da izbalansira odnose u stranci, SDS bi mogao da krene uzlaznom putanjom, i da konačno prevaziđe krizu, u kojoj se nalazi od završetka oktobarskih izbora prošle godine.

Prva izjava Šarovića, nakon što je izabran za predsednika SDS, je "da je toj stranci preko potrebno da bude bolja i jača", pokazala je put za koji će se zalagati novi predsednik stranke.

- Želim da budem predsednik jakog SDS, koji pobeđuje - poruka je Šarovića, dočekana sa odobravanjem od članova SDS.

* Koji će biti vaši prvi potezi na čelu SDS?

- Pred nama je narednih sedmica mnogo tehničkih i organizacionih pitanja, koja su uobičajena u svakoj stranci posle izbornog procesa. To će nam odvući određeno vreme i deo energije, verujem ne previše. Tu, pre svega, mislim na izbor zamenika prvog čoveka stranke, konstituisanje Glavnog odbora, drugih stranačkih tela...

Sledi ubrzo i razgovor i konsultacije sa važnim ljudima u stranci, među kojima i sa izbornim protivkandidatom Milanom Miličevićem.

* Vaš protivkandidat je dobio značajnu podršku. Ima li podela u SDS nakon izbora na dve struje?

- Moj protivkandidat Milan Miličević je imao odličan respektabilan rezultat i ja mu na tom dometu upućujem iskrene čestitke. Ali, neka razlika je morala postojati i neko od nas je po rezultatu morao biti prvi, što nije razlog za bilo kakve spekulacije. Taj izborni rezultat je odličan i pridajem mu značaj, koji treba da zaslužuje.

Pročitajte još - Miličević zamenik predsednika SDS?

* Da li ćete podržati koaliciju sa drugim srpskim strankama na nivou BiH, pre svega sa SNSD?

- Jaz između SNSD i SDS proteklih godina je bio suviše veliki da bismo mogli govoriti o koaliciji. Mi smo u više navrata podržali međustranački dijalog o važnim pitanjima od interesa za Republiku Srpsku na ravnopravnim osnovama, što je u ovom trenutku realan domet u našim odnosima.

* Kakvi će biti vaši potezi prema zvaničnom Beogradu i saradnji sa Srbijom i aktuelnom vlašću?

- Kao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH imam veoma razvijene odnose i saradnju sa kolegama u Vladi Srbije. Rezultati, posebno u spoljnotrgovinskim odnosima, uklanjanju barijera u ekonomskoj saradnji su odlični i beleže stalni napredak. U političkom smislu, kao predsednik stranke, daću svoj doprinos u daljem razvijanju i produbljivanju naših odnosa, jer to u osnovi i jeste politika Srpske demokratske stranke.


MODERNIZACIJA STRANKE

* KAKO vidite budućnost SDS?

- SDS je, mogu slobodno reći, istorijska stranka u Republici Srpskoj, i to svoje ime značaj i identitet treba da čuva. Naravno, treba da se i modernizuje, posebno zbog mladih ljudi, ali i da baštini i patriotske vrednosti po kojima je mnogi prepoznaju. Postoji jasan politički prostor za jačanje uloge SDS, uz uslov, naravno, da se kvalitetno organizujemo i uveren sam da ćemo u tome uspeti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije