„DESPOT“ PONOS REPUBLIKE SRPSKE: Oklopno vozilo najveće iznenađenje defilea u Banjaluci (FOTO/VIDEO)

Novosti online

sreda, 09. 01. 2019. u 17:59

„ДЕСПОТ“ ПОНОС РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Оклопно возило највеће изненађење дефилеа у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: YouTube Printscreen @ RTRS vijesti

Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci danas je promovisano i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj — „Despot“ kompanije „Tehnički remont Bratunac“
Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci danas je promovisano i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj — „Despot“ kompanije „Tehnički remont Bratunac“ (TRB).


Reč je o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB, rekao je direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić. Prema njegovim rečima, od ideje do današnje promocije prošlo je godinu dana, a u razvoju vozila učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske.


„Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi ’Despota‘, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike“, rekao je Ristić.


On je naveo da je TRB za četiri godine rada ponudio međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda — liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i „Despota“.


PROČITAJTE JOŠ: PROSLAVA DANA SRPSKE - Brnabić: Najpotrebniji su nam stabilnost i mir; Policajci pevali "Odlazimo na Kosovo ravno" (FOTO+VIDEO)


Reč je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka, navode iz kompanije.


Osnovni koncept vozila se zasniva na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i na nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.


Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona, prenosi RTRS.


„Despot“ dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.


Foto: RTRSPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Garo

09.01.2019. 20:16

@Zoran - Sta hoces sa time da kazes? Danas je dan kada se podsjecamo palih i zasluznih za nasu slobodu. Zar je 24 hiljade nesto beznacajno?! A invalidi?! A za ekonomiju o kojoj mastas moras se i sam potriditi. Pa prema tome zasuci rukave, pljuni u sake, pa na posao. Budi koristan sebi i drugima pa ces imati zeljenu ekonomiju! Dobra ekonomija, visoki zivotni standard ne padju sa neba! Nego radom i samo radom se stvaraju.

Deda Millisav

10.01.2019. 01:14

Hoćemo oružje! Novo i moderno naoružanje da branimo svoj narod i svetu Srbsku zemlju!

tuzni srba

10.01.2019. 17:49

@Deda Millisav - Zalosna je cinjenica ali istinita, rat je neprestana tuzna rabota i ne zavisi od tog da li ga hoces ili neces,uvek je nametnut bas onima koji ga ne zele!? Istorija je uciteljica.…..

Cole Dragojle

10.01.2019. 13:27

Svečano smo, kako i dolikuje obilježili Dan Republike Srspke. Pa smo. kako to rade svi u svijetu- u ovakvim prilikama- na svečanu pozornicu postavili borce VRS sa odlikovanjima na grudima. A, pored njih -invalide.Jer,tako njegujemo uspomene na sve poginule prilikom stvaranja naše Republike. Jedan je konjanik kraljevske vojske i prateći mu vod, progazio centrom B.Luke, kao stvaralac i oslobodilac naše Republike. Nismo zaboravili ni ratne zastave u ruka

milan lala

13.01.2019. 18:31

Slobodu R. Srpske cuva njen narod , policija i vojska . Zato je nuzno da bude sto vise "despota " i novih proizvoda vojne industrije . Neka se R. Srpska saradjuje maksimalno sa Srbijom ugleda se na Srbiju i svu svoju stariju vojnu tehniku koju ima renovira i podigne na visi nivo. Nesme se dozvoliti da nemamo cime se braniti od neprijatelja ako nas napadnu .

Nikola

24.01.2019. 04:00

trebalo je nazvati vozilo Tvrtko. propusten zicer, idealan naziv za oklopno vozilo. srbi se ne smeju odricati srednjovekovne bosne