Nekoliko dana se nalazila pored baze američke flote: Kako je sovjetska podmornica probila nepremostivu liniju odbrane SAD

Novosti online

16. 11. 2019. u 14:31

Неколико дана се налазила поред базе америчке флоте: Како је совјетска подморница пробила непремостиву линију одбране САД

EPA/Dmitry Baranov

Nepremostiva linija, u koju je uloženo desetine milijardi dolara, ipak se pokazala ranjivom
Amerika je godinama formirala moćne linije protivpodmorničke odbrane. Trebalo je da otkriju sve ruske podmornice koje se približe obalama SAD. Takav sistem za otkrivanje podmornica nalazio se na Tihom okeanu. Međutim, nepremostiva linija, u koju je uloženo desetine milijardi dolara, ipak se pokazala ranjivom.


Kontraadmiral Vladimir Dudko je otkrio detalje o jedinstvenom pohodu nuklearne podmornice K-492, koja je pod njegovom komandom 1982. godine uspela ono što do tada niko nije uspeo - neprimetno je prešla američku liniju protivpodmorničke odbrane na Tihom okeanu i približila se obalama Amerike.


„To je bilo još jedno otkriće Amerike za našu podmorničku flotu. Naše podmornice nisu imale mogućnost da neopaženo dođu do glavnih baza SAD, a taj pohod je otkrio potpuno nove mogućnosti“, kaže Dudko.


Štaviše, podmornica K-492, koja se nekoliko dana nalazila pored baze američke flote, nije bila primećena.


„Prvo, kada bi brodske grupe počele da nas traže, mi bismo uplovili u podvodne kanjone. Kao drugo, mi smo brzo menjali svoju poziciju. I treće, naravno, podmornicu smo pretvarali u potpuno bešuman objekat“, objašnjava Dudko.


PROČITAJTE JOŠ: Pompeo: SAD i Rusija nisu osuđene na Hladni rat


Prema njegovim rečima, posada je otkrila podmornicu koja je napuštala bazu, uslovno su je uništili, a zatim su nastavili da je prate.


„To je, pre svega, značilo da smo nosače aviona lišili zaštite. Pored toga, uništili smo jedinu podmornicu sa nuklearnim oružjem, odmah na izlazu iz baze. Time je diskreditovana celokupna ideja o novoj bazi podmornica. Morali su da donesu odluku - ili da premeste tu bazu, ili da stvaraju nove granice odbrane“, zaključio je kontraadmiral.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Raša

17.11.2019. 09:27

Izmišljotine matorog Sovjeta zeljnog pažnje . Uništena podmornica nuklearnim oružjem? I niko to nije zabeležio, primetio i zapisao? Izgleda da je promenio dobavljača votke

Никола

18.11.2019. 05:38

Рашо добо прочитај текст.Помиње се реч ,,условно,,. Каже ,,Условно смо уништили...., п смо наставили да је пратимо,,. Уништено се не прати.